https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2024/04/kapphast-jenny-bichito.jpg

Käpphästfeber!

Jenny Bicho är författaren bakom de populära böckerna om Vilde och käpphästarna. I "Vilde och käpphästklubben" får man följa med när vännerna ska bilda en klubb, något som är lättare sagt än gjort! Men problemlösning är bara en av alla saker de lär sig längs vägen.

Den här sidan är ett samarbete mellan Barn i stan och Bonnier Carlsen
Foto: Stefan Tell

Hej Jenny Bicho! Intresset för käpphästar växer stadigt, hur kommer det sig?

– För att käpphästar är världens bästa grej! Det kostar inte en förmögenhet, alla kan vara med. Barnen leker och fantiserar, stimulerar både fin- och grovmotorik genom pyssel och motion. Och sen kan man se att det är ett sätt att få upp intresse för hantverkstraditionen eftersom de både syr egna hästar och bygger egna hinder och stall. En hobby med Extra Allt så att säga.

När idéer ska omsättas i praktik blir det inte alltid som man har tänkt. Den roliga idén med en käpphästklubb på skolan skapar plötsligt konflikter. Hur löser vännerna i boken problemen?

– Käpphästklubben försöker använda sig av demokrati, men som i alla demokratiska sammanhang så bygger ju själva idén på att alla måste acceptera utslaget, även om man inte själv tycker att ”rätt låt vann”. Det är klurigt det där! Men jag tänker att det är bra för barn att få öva, för sen kommer de behöva hålla på och traggla sånt där tjafs när de blir vuxna. 

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2024/04/kapphast.png
I "Vilde och käpphästklubben" har Tom fått en idé att starta käpphästklubb på skolan. Men vad ska klubben heta? Och vem ska vara ordförande?

Om du fick välja tre barnböcker att tipsa om – vilka skulle det bli?

Det har precis kommit en fantastisk bok, helt i min smak, av Anna Ehring, som tidigare har skrivit böckerna om Sillen bland annat. Den här nya boken heter Puss och kram från Polly Storm och handlar en storasyster som skriver en bok till sin nyfödda lillebror – om allt han behöver veta om livet han har fötts till. Boken är vacker, varm och rolig, och om jag hade haft en 7–11 åring där hemma skulle jag ha älskat att läsa den tillsammans.

En äldre bok, som jag har läst för alla mina barn, och som jag återkommer till igen och igen, är Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe. Det var en sån där magisk läsupplevelse som fastnade under huden, och jag tycker att den håller än trots att den utspelas i en helt annan tid utan mobiler och datorer. Det är fint!

Ett författarskap som jag verkligen har uppskattat som vuxen är Bengt Ohlssons. Jag skulle säga att många av hans böcker ligger på min topp 10-lista, och därför är det så spännande att han nu skriver för barn. Jag har ännu inte hunnit läsa någon av de tre böckerna som kommit om Henrik, men jag kan knappt bärga mig.