https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/02/Bis_header_bok.png

Boktips för barn, 9–12 år

Här har vi samlat våra bokfavoriter för alla bokslukare i åldrarna 9–12 år! Spänning, fantasy, småstadsdramatik och några riktiga klassiker.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/02/boktips-9-12-BIS-1.jpg
Böcker från vänster: Percy Jackson: Född till hjälte, Ödesryttarna: Jorvik kallar, Billie: Avgång 9:42 till nya livet.

Serien om Percy Jackson av Rick Riordan

Percy är en 12-åring med dyslexi och ADHD – och har lite problem med sin verklighetsuppfattning. Så när det dyker upp monster i hans liv vet han inte vad han ska tro. Det visar sig att de grekiska gudarna fortfarande tar aktiv del i människornas liv, och en av dem är Percys pappa. Den omåttligt populära bokserien om Percy Jackson är ett måste för alla fantasyälskande barn!

Ödesryttarna av Helena Dahlgren

Ödesryttarna är bokserien som är ett måste för alla hästgalningar där ute! Ödesryttarna: Jorvik kallar är den första boken i serien och är en klassisk hästfantasybok med hisnande äventyr, hästar och magi i bästa bokslukarstil! Följ med Lisa, Alex, Linda och Anne när de upptäcker sina krafter och slungas ut på ett äventyr långt borta från vardagen i skola och stall. Böckerna är baserade på det mycket populära onlinespelet Star Stable.

Böckerna om Billie av Sara Kadefors

Billies fosterhem är ett brunt hus i Bokarp. Ett samhälle som är så litet att Billie inte ens fattar att de är framme när bilen bromsar in. Billies humör är gott även när hon blir allt mer övertygad om att det är något konstigt med den nya familjen, nästan som om de döljer något. I böckerna om fosterhemsplacerade Billie skildrar Sara Kadefors lyhört det allmänmänskliga med relationerna i fokus. Avgång 9:42 till nya livet är den första boken om Billie och utkom 2015.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/02/boktips-9-12-BIS-2.jpg
Böcker från vänster: Kulla-Gulla, Eva & Adam, Huvudet fullt av dig, Narnia: Min morbror trollkarlen

Kulla-Gulla av Martha Sandwall-Bergström

Gulla kommer till det fattiga Kullatorpet för att arbeta som hjälpehjon. Där lever paret Karlberg med sina fem barn och den föräldralösa Gulla blir genast satt på tunga sysslor. Gullas ansvar blir allt tyngre och när vintern kommer blir det svårt att hålla svälten på avstånd. Böckerna om Kulla-Gulla har älskats av barn och unga i över 75 år! 2020 utkom de i ny utgåva och våren 2022 sätts böckerna upp som stor scenföreställning på Kulturhuset Stadsteatern.

Eva och Adam av Måns Gahrton, Johan Unenge

Adam ska börja i en ny klass. Kanske han äntligen kan bli den coola killen han drömt om att få vara? Men det går inte riktigt som Adam har tänkt sig – snart har han ställt till med bråk i klassrummet, blivit bästis med den busige killen i klassen och skjutit en boll på den där söta tjejen – Eva … Böckerna om Eva och Adam är riktiga ungdomsklassiker och sändes som populär tv-serie 1999-2000. Eva & Adam – Huvudet fullt av dig är den första boken i den uppdaterade versionen av den fantastiska bokserien! 2021 utkom även en långfilm baserad på de nyare böckerna.

Berättelsen om Narnia av C. S. Lewis

En serie klassiker som nästan inte behöver någon introduktion. I sju böcker målar C. S. Lewis upp en fantasivärld, Narnia, där vi följer olika utvalda barn som på olika sätt hamnar i det okända universumet fullt av magiska väsen. Klassiska och tidlösa berättelser om kampen mellan gott och ont.