https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/02/Bis_header_bok.png

Mysrysligt och läskigt!

Är ni en familj som älskar när det blir lite spännande och läskigt? Då har du kommit helt rätt. Här hittar ni tips på böcker för olika åldrar som är alldeles lagom läskiga.

Artikeln är ett samarbete med Bonnier Carlsen
Publicerad i oktober 2023

3-6 år

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/10/laslov-bocker2-e1709290085879.png

Påhittiga Häxanne av Ylva Hällen och Sara Edwardsson

Häxanne på Skräckis har en fantastisk fantasi som ger krydda till lekarna med kompisarna. Alla älskar hennes uppfinningsrikedom, men när hennes fantasier börjar smyga sig utanför leken uppstår frågan: Var går gränsen mellan fantasirikedom och lögner? ”Påhittiga Häxanne” är den fjärde boken i serien om Barnen på Skräckis.

Fångarna på slottet av Jonna Björnstjärna

Den senaste boken i serien om Familjen Kanin! Varje respektabel kungafamilj sin egen slottsdrake. Men när draken i Sagoskogen börjar hota slottet och dess invånare, ändras årets tornerspelsfest till en farlig uppgift: att döda draken. Lillebror Kanin och hans familj är på plats för att se på – men helt plötsligt har Lillebror hamnat mitt i striden! Hur ska han ta sig an detta?

Kurran och Pigan flyger drake av Lisa Moroni

En förtrollande bilderbok som utforskar vänskap, hopp och återförening. I den blåsiga hösten ger sig Kurran och Pigan ut på ett äventyr för att flyga med sin drake. Men när draken börjar stiga allt högre och blir allt svårare att hålla kvar ställs de inför en utmaning …

6-9 år

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/10/laslov-bocker3-e1709290071185.png

Halloween av Petrus Dahlin

Det är halloweenkväll, och Jack, Tamas och Elsa har klätt ut sig för ”bus eller godis.” Men Jack tycker det hela känns mesigt eftersom de inte alls ser läskiga ut. När gänget träffar på några riktigt läskiga karaktärer som liemannen, mördarclownen, djävulen och ett skelett, vill Jack hellre hänga med dem, trots att det är lite skrämmande …

Nelly Rapp och skolan för högre magi av Martin Widmark

I den staden där Nelly och Valle bor, inträffar alltid underliga händelser runt Halloween. I år har de blivit utvalda av Monsterakademin för att undersöka varför detta sker. Nelly Rapp och skolan för högre magi är en spännande, humoristisk och lättläst historia om att våga utforska alla sina känslor och följa sina drömmar. En fristående bok i serien om Nelly Rapp, monsteragent.

Spökbyrån. Fallet med den gråtande gasten av Kristina Ohlsson

Ett gammalt kryssningsfartyg i Dimdalen har problem: någon härjar, äter massor av mat och orsakar förstörelse. Spökbyrån, med Elsa och Kalle, kallas in för att lösa mysteriet innan fartyget måste åka iväg. Kan Spökbyrån lösa fallet i tid? Böckerna om ”Spökbyrån” är rafflande och klurig läsning för lågstadieåldern!

9-12 år

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/10/laslov-bocker4-e1709290058216.png

Skräckslagen: Jonas rum av David Renklint

I den senaste boken i David Renklints serie Skräckslagen flyttar pojken Elias och hans familj in i ett nytt hus efter pappans död. Men något står inte rätt till i huset; hantverkarna flyr och Elias lillasyster Ester påstår att det finns någon under sängen. David Renklint bjuder på en ryslig berättelse som kommer få läsaren att vilja kika en extra gång under sängen …

Herrgårdens hemlighet av Elin Säfström

En duns! Miranda sätter sig käpprak i sängen. Vad var det? Blodspår i snön nedanför hennes sovrumsfönster och grannar som letar efter sin bortsprungna katt… Något är väldigt fel… Elin Säfströms första bok om Miranda och familjen på Sunnanvinda är en spännande berättelse om vänskap och magi!

Drakar och Demoner. Uppvaknandet av E.P. Uggla

Med utgångspunkt i det klassiska och omåttligt populära rollspelet Drakar och Demoner har Emmelie P. Uggla skapat en spännande fantasyroman med äventyr, intriger och en hel del humor!