https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/03/Yumi_Tomu_bok_ny_bild-e1709290839293.png

Luriga pranks och ondskefulla planer – nu får Spelmästaren en egen bok!

Den kreativa duon skapar innehåll för främst Youtube, TikTok och andra sociala medier, men har den senaste tiden även ägnat sig åt skådespeleri, att leda barnprogram, och inte minst att skriva böcker. Yumi och Tomus nya bok "Spelmästarens officiella guide till ondskefulla planer och mästerliga pranks för odågor och prankmästare" släpptes 13 mars.

Publicerad: mars 2023

Berätta kort om er själva, vilka är Yumi & Tomu?
– Vi är två personer som tycker det är superskoj att skapa, hitta på och lära oss nya saker. Mestadels gör vi videor på Youtube, men senaste tiden har vi även sysslat med skådespeleri, programlederi, och inte minst börjat skriva böcker! Det är så coolt!

Vad har det inneburit för er att börja ge ut böcker, på ett praktiskt och kreativt plan?
– Tidigare har allt vi gjort varit mer eller mindre i rörlig form på Youtube, TikTok och andra sociala medier. Så att försöka få över våra kreativa idéer i bokform var till en början en utmaning. Till skillnad från våra dagliga videor vi publicerar så är vi mer eftertänksamma när vi skriver böckerna. Vi har upptäckt att sitta ute bland människor på ett mysigt café ger inspiration till att komma på innehållet till böckerna. Vi har även hört rykten att Spelmästaren själv brukar röra sig vid samma café.

Hur har det påverkat er att skriva en bok som blivit många barns första läsupplevelse och som de tycker är kul att läsa?
– Att läsa en riktigt spännande bok är ju en helt fantastiskt upplevelse. Tyvärr så är det mycket annat som också slåss om ens uppmärksamhet, så många gånger kan läsandet komma i skymundan. Därför känns det så kul att höra från både barn och deras föräldrar att våra böcker ger läslust och inspiration till att läsa ännu mer böcker.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/03/188838-scaled-e1678284561564.jpg
Författaren Maria Frensborg. Foto: Eva Lindblad.

Vad läste ni själva som barn?
Tomu: – Jag läste väldigt mycket serietidningar när jag var liten. Jag hade mina favoritserietidningar som var helt trasiga efter många års läsande. Jag minns att jag till slut kunde varenda sak som sades i tidningen. Det sjuka är att jag fortfarande kommer ihåg viss dialog och illustrationer från de där historierna.
Yumi: – Min favoritbok när jag var liten var Vitnos som är skriven av Marie Louise Rudolfsson. Då jag själv var en glad hästtjej så föll den bokserien mig perfekt i smaken!

Vem är Spelmästaren? Och varför är han så avundsjuk på er?
– Vi vet inte själva vem Spelmästaren är. Men det vi vet är att han verkar tro att allt i livet handlar om att ha många följare och lajks. Men han vet såklart inte vad han snackar om. Vi tycker ju att det är enormt kul att ha många följare som gillar det vi gör och tittar på våra videor. Men det är ju inte det som definierar dig som människa. Men det verkar Spelmästaren ha lite svårt att förstå, den rackaren!

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/03/293926-scaled-e1678284762304.jpg
Illustratör Gustaf Lord. Foto: Stefan Tell.

I boken blir ni inbjudna till Solskensparadiset Relax och Spa av Baron von Fejkenburg af Fejberga, det låter lite misstänksamt? Motsvarar namnet era förväntningar?
– Om vi säger såhär. Ibland kan det vara bra att stanna upp och fundera en extra sekund på saker och ting. Om någonting heter Fejkenburg af Fejkberga så kanske det kan vara någonting fejk kring det hela?

Slutligen, vad är det galnaste pranket Spelmästaren utsatt er för?
Tomu: – När han hällde tandkräm i julgröten för två år sen. Mintsmak kan ju vara gott, men inte i kombination med kanel, mjölk och mandel. Usch!
Yumi: – Jag tänker inte ens ge honom cred för hans pranks! Mina pranks är mycket bättre!

Hela texten & intervjun kommer från bonniercarlsen.se