https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/08/anna-hoglund-2013-3_foto_Stefan-Tell-scaled.jpg

Om bussen kommer? Det får man väl se…

Författaren och illustratören Anna Höglund räknas till en av Sveriges främsta illustratörer och har samarbetat med författare som Ulf Stark och Barbro Lindgren. Hon har även skrivit flera egna böcker – som böckerna om Mina och Kåge. 2021 utkom hon med boken Didi & Gogo väntar på bussen (Lilla Piratförlaget), som nu blir teater på Dockteatern Tittut, och Barn i stan fick en pratstund med författaren.

Hej Anna, hur känns det att få en teater baserad på en bok man författat?

Det ska bli spännande att se tycker jag. Bilderbok och teater ligger ju inte så långt ifrån varandra med scenbilden och texten som korresponderar med varandra. 

Har man bara långtråkigt tillräckligt länge kommer man att hitta på något själv. Det är liksom poängen med att ha tråkigt. 

Didi & Gogo väntar på bussen är ju en fri tolkning av Samuel Becketts teaterklassiker I väntan på Godot, hur gör man en gammal klassiker rolig för barn?

Jag tycker ju att I väntan på Godot rymmer mycket humor. Och det gör inte den existentiella aspekten mindre men kanske lite lättare. Ibland gör man lite väl stor skillnad mellan barn och vuxna. Det är nog mer individuellt vad man tycker är roligt många gånger.  

Vilka är Didi och Gogo egentligen?

Didi och Gogo har figurerat i mitt inre persongalleri länge. Alltsedan jag såg Beckets pjäs första gången. Att de råkade bli grisar beror på att jag ofta ser likheter mellan människor och djur. För övrigt är grisar mycket intelligenta. 

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/08/didi-och-gogo.png
Grisarna Didi och Gogo sitter på en bänk och väntar i Anna Höglund fria tolkning av Beckets I väntan på Godot. Illustration: Anna Höglund.

Har du några bra tips på hur man kan göra väntandet mindre tråkigt?

Har man bara långtråkigt tillräckligt länge kommer man att hitta på något själv. Det är liksom poängen med att ha tråkigt. 

Förresten, kommer bussen någon gång då…?            

Om bussen kommer? Det får man väl se.