https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/Konsthall1.jpg

Bebispatrullen besöker konsthall

Samtal om sömnrutiner och smakportioner i alla ära, men ibland behöver även föräldralediga lite vuxenstimulans. Och det är precis vad en utställning i en konsthall kan ge. Bebispatrullen har tagit tempen på Bonniers Konsthalls koncept Babytorsdag, en visning i barnvagnstakt med avslutande sångstund.

Genom glaset på den trekantiga byggnaden, vid Vasaparken, flödar ljuset in. Barnvagnsparkeringen på Bonniers Konsthall fylls stadigt på medan föräldrar och bebisar minglar runt i foajén. Det är dags för konsthallens Babytorsdag – en konstvisning som sker helt på de föräldraledigas villkor.

– Det är så roligt att få göra något annorlunda, säger Sandra Löfgren, som är här med sin dotter Hedda, 6 månader.

Med sig har hon sin kompis Malin Janitzek, mamma till Ebba, 2 månader:

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/Konsthall4.jpg
Till vänster, Sandra Löfgren med dottern Hedda. Till höger, Malin Janitzek med dottern Ebba.

– Min dotter är så liten, så jag har inte kommit iväg på så mycket än. Men när jag hörde att detta är en barngrej så kändes det skönt. Då vet man att man är välkommen, säger hon.

Det är skönt att veta att man är välkommen med barnvagn, och kan byta, amma och allt det där.

Malin Janitzek med Ebba, 2 månader

Och barn är verkligen välkomna här. Visningen är riktad till de vuxna besökarna, men barnen som är med får hela tiden det utrymme de behöver. Medan några barn stillsamt ligger och slumrar i sina vagnar, kikar andra intresserat på varandra och på konsten från sina föräldrars famnar och bärselar.

– Bahbahbah, säger ett lyckligt barn, om – och till– den jordhög som är del av en konstinstallation, i ett av rummen.

Den kommentaren får fart på ett annat barn intill, som ger upp ett illtjut av förtjusning.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/Konsthall2-e1684850520529.jpg
Visning genom grupputställningen NyMaterialism som visades på Bonniers konsthall hösten 2018.

Nya och fler perspektiv

Visningen går genom höstens stora grupputställning NyMaterialism, och guiden Asha Ali stannar vid olika verk och berättar om dem. Stickade tröjor, drejade krukor och trådar som spänner över ett rum – allt blir förklarat och satt i ett sammanhang som ger nya och fler perspektiv.

– Med en guidad visning kan man ta till sig konsten lättare tycker jag, säger en förälder. Man kan såklart gå på vanliga visningar också, men det är väldigt skönt att veta att barn är välkomna, och tillåtna att låta.

– Det är härligt att få vara vuxen och inte bara prata om sömn och mat, säger en annan förälder. Man får vara människa igen för en stund.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/Konsthall3.jpg
Sångstund i konsthallens bibliotek.

Efter någon halvtimme är det barnens tur. Då är det nämligen dags för sångstund i konsthallens bibliotek, som ligger i trekantsudden av glashuset. Nu vaknar många av barnen till, och med en skallra i föräldrarnas händer och under ledning av Asha, sjunger vi oss igenom de största hitsen. Det blir många stjärnor som blinkar, spindlar som klättrar och båtar som blir blöta om magen innan barn och vuxna är nöjda.

Det är så lugnt här. Det är en speciell akustik och jag tror att det var avkopplande för Hedda med guidens röst i den akustiken.

Sandra Löfgren med Hedda. 6 månader

Efter sångstunden sitter några kvar på mattan och pratar. Andra tar en smörgås i kaféet. Sandra sitter och ammar en stund i en av fåtöljerna i biblioteket. Hon är nöjd med eftermiddagen:

– Det här gör jag gärna om. Det är verkligen en miljö som både barn och vuxna kan uppskatta. Det är så avkopplande. Och så skönt att få lite intellektuell stimulans!

Annonser: