https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/Gymi1.jpg

Gymma på gymi – mer än bara gymnastik

En glad kropp ger en glad knopp – det är Gymi i Bromma ett levande bevis för. Här blandas olika former av motion och gymnastik med en stor portion glädje i en både pedagogisk och inspirerande miljö. Alla mellan 0 och 99 år är välkomna! Barn i stan har varit med på ett pass.

Tidigt på året 2019 besökte barnpatrullen Gymis nyöppnade lokaler på Bällstavägen i Bromma. Det luktar fortfarande så där nästan plastigt nytt och oanvänt i de ljusa och luftiga lokalerna som är Gymis första i Sverige.

– Det har gått över förväntan snabbt att få folk att hitta hit, säger Lilli Nurmi.

Lilli arbetar som Gymi-ledare på Gymi i Bromma och är dessutom dotter till grundaren Christina Nurmi.

– I dag har vi fyra anläggningar i Finland, och en i Norge. Inom en snar framtid vill vi gärna öppna fler Gymi här i Sverige (red. 2019) , säger Lilli.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/Gymi2.jpg
Konrad och Fred testar olika övningar bland redskap och madrasser.

Just när Barn i stan är på besök är det dags för ett gäng fem- till sjuåringar att ge sig i kast med ett Gymi-pass under ledning av läraren Karoliina Aitalaakso. Det är i sluttampen av terminen och barnen rör sig hemtamt i gymnastiksalen. Snabbt åker ytterkläder och skor av, mjuka byxor kläs på och laddade barn med barfotafötter tar plats för samling i ring framför Karoliina.

– Hello, säger Karoliina på engelska. Hur mår ni i dag? Den här gången är vi i England och där finns det som ni säkert vet många kända idrottsmän. Dagens bana tar er runt i London, bland annat till London Bridge och flera olika parker, och efter uppvärmningen ska ni precis som alltid klättra, hoppa, balansera, slå kullerbytta och kasta ärtpåsar. Ni börjar precis var ni vill. Men som vanligt måste ni röra er åt samma håll så att ni inte krockar med varandra.

Här tränar alla utifrån sina egna förutsättningar, och även barn med speciella behov är välkomna

Lilli Nurmi, Gymi-ledare

Barnen nickar förstående och ger sig ivrigt i kast med uppvärmningen. I högtalarna spelas passande Here Comes the Sun på lagom hög nivå, och en härlig energisk stämning sprider sig i lokalen. Att det redan är sen eftermiddag glömmer man snabbt bort. Karoliina följer uppmärksamt barnens förehavanden. Undrar om hon kan hjälpa till ibland, och påminner vid behov barnen om ”ett, två, tre, fyra-regeln”, det vill säga först händerna en i taget, och sedan samma sak med fötterna, när man exempelvis ska ta sig över en plint eller försöka sig på att hjula.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/Gymi3.jpg
Wilma testar både trapetsringen och vighet.

– Yes! säger Wilma Stern, 4 år glatt, när hon upptäcker att den stora trapetsringen i taket är med i dagens bana. Ringen är sååå rolig!

Alla pass på Gymi följer en strikt manual utarbetad av Christina Nurmi, som har lång erfarenhet av att arbeta med både barnidrott och pedagogik. Ledarna, som alla måste vara över 18 år, måste också gå igenom Gymis egen ledarutbildning.

För de yngre barnen, så som i dag, har gymnastikpassen formen av en resa till något spännande land. Banan bygger på en mix av olika utmaningar i form av exempelvis studsmatta, olika plintar, balansbanor och mjuka mattor, och ser likadan ut under tre veckor. Då hinner barnen bekanta sig med banan, men får också möjlighet att känna att de för varje gång utvecklar sina färdigheter.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/Gymi4.jpg
Att all träning ska vara lustfyllt, är en av Gymis grundtankar.

Sonja Thorngren är mamma till syskonen Konrad och Fred, 7 respektive 5 år. Hon säger att hon gillar själva konceptet med Gymi, plus att det är en stor fördel att killarna kan träna tillsammans:

– Det ger en trygghet både för dem, och för mig som förälder.

Att all träning, oavsett om man deltar i ett pass i parkour, cirkus, gymnastik, akrobatik, yoga eller ”Gymi warrior” ska vara lustfyllt, är en av Gymis grundtankar.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/Gymi5.jpg
Dags för lite avslutande avslappning med hjälp av ärtpåsar.

– Här tränar alla utifrån sina egna förutsättningar, och även barn med speciella behov är välkomna, säger Lilli Nurmi. Vi säger aldrig till någon att hen gör fel. I stället försöker vi uppmuntra barnen att själva komma på nya sätt att angripa en utmaning. Det ska vara roligt att komma hit helt enkelt!

Och roligheten verkar det inte vara någon brist på. Konrad och Fred springer runt för glatta livet, och blir snart både småsvettiga och rosiga om kinderna. Även Wilma har fått upp flåset och efter en stund har alla behov av en kort vattenpaus – innan de ger sig ut på banan igen.

Alla dumma känslor får vara i ärtpåsen

Efter 45 minuter är dagens Gymi-pass slut, och Karoliina samlar ihop barnen för en stunds välförtjänt avslappning. Liggandes på golvet och med hjälp av varsin ärtpåse sträcker barnen ut sina muskler och uppmanas att känna efter hur det känns i kroppen efter träningen. Men en ärtpåse kan användas till annat också. Till att kasta bort dumma känslor med till exempel:

– Alla dumma känslor får vara i ärtpåsen. Alla goda tankar får vara kvar, säger barnen, i tur och ordning medan de med kraft kastar sina påsar så långt det bara går. Sedan går de trötta, men stärkta ut i den tidiga kvällsskymningen.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/Gymi6.jpg
Ärtpåsen används bland annat till att kasta bort dumma känslor.

Annonser: