https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/natursnokar1.jpg

Natursnokarna – vi leker, lär och bara är

Hur förbereder sig djuren i naturen för vintern? Går det att hjälpa dem när det blir kallt och ont om mat? Natursnokarna, Naturskyddsföreningens barn- och familjeverksamhet, går ut i skogen för att ta reda på svaren.

Det är en kylig höstdag. Ett tiotal barn i åldrarna 4–8 år och lika många föräldrar har samlats vid den nytända lägerelden strax intill Lilla Sickla gård, vid Sicklasjön i Nackareservatet. Sofia Wikström från Natursnokarna Hammarby, välkomnar gruppen och låter alla presentera sig innan hon berättar om planerna för dagen.

– Tillsammans ska vi lära oss lite om hur djuren förbereder sig inför vintern, säger hon.

Sofia berättar sedan att det finns flera olika sätt för dem att överleva kylan och matbristen som uppstår när det blir vinter och kallt:

– Kanske ni vet något? frågar hon, och tittar intresserat ut över gruppen.

– Björnen går och lägger sig i sitt ide och sover hela vintern, svarar en pojke i blå overall.

– Precis så är det, säger Sofia, och förklarar att andra sätt kan vara att byta till vinterpäls, flytta utomlands eller samla på sig mat.

Jag tyckte om att titta på vattenfallet inne i skogen. Det var fint och roligt att kasta pinnar i vattnet

Vilda, 5 år

Hon tar fram en liten tygpåse och ber alla barnen att ta upp varsin bild ur den. Barnpatrullens Vilda, 5 år, Irma, 4 år, och Folke, 4 år, skyndar fram och stoppar ner sina små fingrar i påsen. Vilda är snabb och fiskar upp en bild på en groda som hon visar upp för mamma Louise. Sedan är det Irmas tur, hennes bild föreställer en fågel. Sist ute är Folke och på hans bild är det en hare.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/natursnokar2.jpg
Barnen får göra fågelmatare och får lära sig om vad djuren tar sig för på vintern.

Lek och lär

Medan barnen beundrar sina bilder och visar dem för varandra och sina föräldrar lägger Sofia ner fyra kort med texterna Flyttar, Vinterpäls, Samlar och Sover, på marken och ber barnen att placera sitt djur på det kort som de tror beskriver bäst hur just deras djur gör för att överleva vintern.

Vilda klurar en stund och lägger sedan sin grodbild på Sover. Efter att ha rådfrågat mamma Jenni gissar Irma att hennes fågel Flyttar, men när Folke följer hennes exempel säger en liten pojke i röd mössa åt honom att haren inte alls flyttar utan i stället byter vinterpäls, och så hjälper han Folke att flytta harbilden från Flyttar till Vinterpäls.

På så sätt hjälps alla åt att diskutera fram vad som är rätt, och flytta på dem som kommit lite fel, medan Sofia berättar mer ingående om varför de olika arterna gör som de gör.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/natursnokar3.jpg
Irma, 4 år, tycker att det var roligt att mata fåglarna och att få lägga alla frön och nötter på stenar och stubbar.

Entitor och talgoxar

Till slut har alla bilder kommit på rätt plats, och gruppen är fullproppad med ny kunskap, och då är det dags att få upp värmen med en liten lek.

Sofia delar in barngruppen i entitor och talgoxar. De små entitorna ger hon sedan några små nötter och instruktioner att de ska göra precis som de riktiga entitorna gör och gömma sin mat på de smartaste ställen de kan hitta. Talgoxarna får i sin tur till uppgift att vara precis som verklighetens talgoxar – små tjuvar som tar det som entitorna gömt. Sedan bär det iväg. Entitor och talgoxar rusar skrattande runt och gömmer och letar om vartannat. Irmas lillasyster Vera, 2 år, njuter av stojet och tultar runt så gott hon kan hon med.

Jag tycker att det var roligast att mata djuren, och att krypa in trädet och gömma sig där.

Folke, 4 år

Länge och väl springer barnen runt och busar, men när benen blivit för trötta samlas allihop vid elden där mammor och pappor lagt ut deras sittunderlägg. Matlådor med köttbullar, smörgåsar, frukt och kex dukas fram och alla äter med god aptit och låter sig värmas av kaffe och varm choklad. Snart är magarna mätta och sällskapet går i enad trupp djupare in i skogen för att avslutningsvis ge djuren lite mat inför den stundande vintern.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/natursnokar4.jpg
Vad är väl mysigare än att grilla korv i skogen?

Sofia hänger upp hemgjorda matautomater av mjölkpaket till skogens fåglar medan barnen tar nävar med frön och nötter från hennes medtagna påsar och placerar ut i små högar kors och tvärs över stubbar och stenar.

Tiden går fort när man har roligt och snart är det dags att avsluta utflykten. Sofia samlar ihop alla barn och föräldrar vid brasan igen och tackar för hjälpen:

– Djuren har det inte lätt på vintern, men nu har ni gjort så att det i alla fall blir lite lättare för dem. Tack ska ni ha! säger hon och ler.

Vilda, Irma och Folke ler stort tillbaka och det går inte att ta miste på stoltheten de känner.

Annonser: