https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/Ostersjon10.jpg

Östersjön på Skansen

Var kan du titta på spännande fiskarter och undervattensväxter, och samtidigt lära dig mer om vad som krävs för att livet under ytan ska må bra? Svaret är på Skansens satsning på Östersjön. Häng med när Barn i stans Barnpatrull besöker huset som rymmer ett helt hav!

Mellan Skansen-Akvariet och Galejans tivoliområde, och med utsikt över Stockholms inlopps glittrande vatten – ligger Skansens senaste satsning på Östersjön: Baltic Sea Science Centre!

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/Ostersjon2-e1635164039876.jpg
I Östersjön finns inte bara växter och fiskar utan också mycket vrak.

​Det känns både spännande och högtidligt när Barn i stans Barnpatrull bestående av bröderna Simon, 5 år, John, 8 år och Vincent, 10 år, slår upp de stora glasdörrarna och tar sina första trevande steg in i det stora betongkomplexet.

Simon Lokko, som arbetar på Skansens informationsavdelning, och som tillsammans med akvaristen Patrik Jakubowski, ska guida Barnpatrullen runt bland alla fiskar och akvarier i dag, tar emot den Barnpatrullen.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/skansen_baltic1-e1709296473742.png
Huset är uppdelade i våningar och längst ner känns det som att man är på Östersjöns botten.

Simon berätta om hur centret är uppdelat i en utbildningsdel för skolklasser och elever och en för vanliga besökare. Tanken är att alla besökare, oavsett ålder eller bakgrund, på en mängd olika sätt ska få en inblick i hur Östersjön ser ut och verkligen mår under ytan.

– Vi vill att den som besöker kunskapscentret verkligen ska få lära sig allt som går om Östersjöns miljö, men också vad vi tillsammans kan göra åt de problem som finns, säger Simon.

Det är coolt att allt här inne är precis som i verkligheten.

Vincent, 10 år

Barnpatrullen börjar rundvandringen på det nedersta våningsplanet. Väggarna här är mörka och ljuset från glaspartierna högre upp i huset når med nöd och näppe ner. Och det är just det som är tanken, att det ska kännas som att befinna sig längst ner på Östersjöns botten:

– Östersjön är överlag ett grunt hav. I genomsnitt är det bara trettio meter djupt, men ju längre ner man kommer desto mörkare är det eftersom inte solen når ner, säger Patrik, för den intresserade Barnpatrullen.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/skansen_baltic2-e1709296462550.png
Levande vattenmiljöer, varvas med pedagogiska verktyg och digitala skärmar som förklarar vilka problem innanhavet står inför.

Lokalen är full av gigantiska akvarier med olika utseenden och former. Att fylla dem med vatten har tagit flera dygn. Här simmar många olika fiskarter, och precis som i verkligheten, finns det också olika typer av bottnar, och även vrak, klippor och stenar som alla är avgjutningar från den riktiga Östersjömiljön.

Att se alla olika fiskar tyckte jag var roligast. Fast maneterna är lite äckliga.

John, 8 år

Medan Patrik visar runt och berättar allt om den spännande undervattensvärlden tar sig Barnpatrullen sakta, men säkert upp för de fem våningarna. Under tiden studerar de akvarierna med olika typer av växtlighet, fiskar, kräftdjur och andra vattenlevande djurarter.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/Ostersjon9.jpg
I akvarier kan mas se vad det är för djur- och växtliv som finns i Östersjön.

Undervattenskänslan håller i sig till och med i trapphuset, där konstnären Daniel Fahlström, alias Huge Art, med hjälp av sprayfärg, skapat magnifika väggmålningar på temat hav. Levande vattenmiljöer, varvas med pedagogiska verktyg och digitala skärmar som tydliggör och förklarar vilka problem innanhavet står inför. Ju högre upp man kommer i huset, desto ljusare blir det.

På översta våningen kommer Barnpatrullen slutligen upp över vattenytan. Här finns det stränder och klippor, men också skärgårdshus och båtar.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/Ostersjon8.jpg
Tavlan visar hur lång tid det tar för allt som slängs i naturen att brytas ner.

– Vad är det här för grejer? frågar John nyfiket, och pekar på en massa bråte som sitter uppsatt på väggen på översta våningsplanet.

– Jo, med den där tavlan vill vi visa hur lång tid det tar för allt som slängs i naturen att brytas ner, säger Patrik och visar sedan killarna hur de kan scanna alla produkter på tavlan för att se nedbrytningstiden.

– Ett tuggummi tar tjugo år innan det försvinner, konstaterar Vincent bekymrat.

– Ja precis, så det gäller att tänka sig för innan man ens slänger något överhuvudtaget i vattnet, eller hur? säger Patrik och Barnpatrullen nickar allvarligt till svar.

I dag har de lärt sig mycket om hur de kan bidra till att göra Östersjön till ett friskare hav i framtiden. Nu är det din tur!

Annonser: