https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/paradoxmuseum14-1.jpg

Upp-och-ned-vända världen

Synvillor, optiska illusioner och en hel del lurendrejeri för ögat. Stockholms nyaste museum är en paradoxal och omtumlande upplevelse för alla åldrar. Barnpatrullen har gjort ett besök och utmanat sina hjärnor på Paradox museum.

Publicerad: april 2022 / Uppdaterad: januari 2023

Med ivriga steg skyndar Barnpatrullen ut genom tunnelbanespärrarna på Hötorget och kliver förväntansfulla in på Paradox museum som ligger i samma plan. På museets hemsida kan man läsa att ”En paradox, eller en antinomi, är något som motsäger sig självt, eller går tvärtemot vad man förväntat sig.” Det stämmer väl med vad vår Barnpatrull, Loui, 6 år och Minna, 9 år, ska få uppleva idag.

– Jag undrar om vi kommer få åka karusell, säger Loui som har tjuvkikat lite på museets hemsida före besöket och sett en bild på en av alla upplevelser, The Paradox Carousel.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/paradoxmuseum05-1.jpg
Upphäv tyngdlagen och se världen från ett nytt perspektiv en stund – på Paradox Museum är allt möjligt.

Snurrigt för hjärnan

Det tusen kvadratmeter stora museet innehåller över 70 optiska upplevelser och illusioner som får det att snurra till rejält i hjärnan. Det är byggt i ett enkelriktat flöde som man följer under sitt besök, och överallt cirkulerar personal som ständigt är på tårna för att hjälpa och guida besökare. För medan vissa upplevelser är självförklarande kräver andra lite mer förklaring.

– Vid varje paradoxupplevelse finns det även en QR-kod som man kan skanna för att se en film som visar vad man kan göra där, förklarar guiden Saga som visar oss runt i museet.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/paradoxmuseum07-1.jpg
Det är fotovänligt på Paradox Museum så ta med mobilen och förbered er på att ta många coola och tokiga bilder!

Den första paradoxen Barnpatrullen, fastnar för är dock lika lätt att förstå sig på som kul att prova på. Här kan barnen turas om att få sina huvuden serverade på ett fat, tack vare finurligt placerade speglar mellan två bordsben, som får ögat att tro att det ser något helt annat än vad det faktiskt gör. Nästa station för tankarna till en nöjespark och består av en snurrande tunnel i ett rum fullt av svarta prickar på vit bakgrund. Trots att golvet är helt still är det riktigt svårt att hålla balansen och gå rakt när allt runtomkring rör sig.

– Det var inte alls läskigt, bara jättekul för det snurrade i mitt huvud, säger Loui som hade bävat lite för just den här upplevelsen.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/paradoxmuseum01-1-scaled.jpg
Trots att golvet är helt stilla snurrar det på bra i huvudet när man kliver in i den svartprickiga tunneln.

Fotovänligt museum

Så fortsätter besöket och den ena favoritparadoxen avlöser den andra: ett upp-och-ned-vänt rum som är perfekt för coola foton, ett litet rum fyllt av speglar där utmaningen är att hitta ut ur det oändliga rummet som bildas när speglarna reflekterar i varandra, och ett gigantiskt kalejdoskop är bara några de paradoxer som Barnpatrullen gillar skarpt. Ytterligare en favorit är en specialdesignad soffa där barnen kan gömma delar av kroppen i hål och bli en och samma person med väldigt långa ben.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/paradoxmuseum08-1-scaled.jpg
Den specialdesignade soffan blev en riktig favorit hos barnen.

– Kan du fota oss när vi sitter här? säger Minna uppfordrande till sin kusin Vilma som hängt med på museet idag. Sen fnittrar de tillsammans när de ser hur tokig bilden blev.

Över huvud taget är Paradox museum mycket fotovänligt och på flera ställen markerar ett kryss var bästa fotoplatsen är.

– Vi uppmuntrar våra besökare att fota och filma för de flesta av upplevelserna förhöjs ett snäpp när de fotograferas, säger Saga.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/paradoxmuseum13-1.jpg
Fram med mobilen och knäpp av! Med rätt vinkel blir perspektiven hur knasiga som helst.

Speglar och vinklar

Ett par andra favoritparadoxer handlar om att vända på perspektiven och låta liten bli stor och stor bli liten tack vare vinklarnas kraft. När Loui och Minna blir pyttesmå och deras kusin Vilma jättestor i ”Ames room” är det få som kan hålla sig för skratt.

– Haha, du ser ut som en jätte, säger Minna när hon spanar in bilden av de tre kusinerna i rummets monitor.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/paradoxmuseum10-1-scaled.jpg
I paradoxen ”Ames room” kan liten bli stor och stor bli liten eller tvärtom. Allt tack vare vinklarnas kraft.

Det som möjligen inte faller Barnpatrullen fullt lika mycket i smaken är en korridor med väggar fyllda av bilder på olika synvillor och klurigheter samt delen med hologram och färgparadoxer. Här passerar de fort vidare till nästa upplevelse och betar i hastig fart av allt från evighetsbrunnar, karuseller, skuggrum och ett rum där man kan låtsas vara stuntman och klättra på väggarna, tack vare en vinklad spegel som lurar ögat. Vid ”Clone table” sätter sig Loui och börjar spela kort med sina fem kopior, som reflekteras i de speglar som omger honom.

– Finns i sjön! säger han uppfordrande till sina spegelkloner när han vinner i kortspelet.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/paradoxmuseum17-1-scaled.jpg
Speglar finns det gott om i Paradox Museum. Här spelar Loui kort med sina fem spegelkloner.

Självspelande piano en favorit

Men den största favoriten kommer faktiskt i slutet av hela museet. När Barnpatrullen upptäcker det självspelande pianot, som man kan uppmana att spela olika låtar via en mikrofon, då blir det liv i luckan. Medan Minna tar plats vid micken och uppmanar pianot att dra av en hiphoplåt ställer sig Loui och dansar framför. När han ser hur tangenterna rör sig utbrister han förvånat:

– Men vem är det som spelar egentligen? Är det ett spöke eller?

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/paradoxmuseum15-1.jpg
Skuggor i rött, gult och blått – hur går det till? På Paradox Museum får du svaret!

Paradox museum är på det hela taget ett jättekul museum som passar alla åldrar. De paradoxer som känns lite för avancerade är det bara att passera förbi, för det finns upplevelser så det räcker och blir över ändå. Barnpatrullen är trötta men nöjda med sitt besök, som varar i cirka 80 minuter. Minnas betyg blir fem speglar av fem möjliga och hon avslutar med att konstatera:

– Det var jättekul, jag vill gärna gå hit igen!

Fakta om Paradox Museum

Var? Museet ligger i tunnelbaneplan vid t-bana Hötorgets södra uppgång, och du hittar ingångar dit både på Sergelgatan 20 och Sveavägen 17.

Öppettider: söndag-torsdag 10–19, fredag-lördag 10–21

Entré: vuxen 210 kr, barn 175 kr, barn under 5 år gratis.