https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/Skargard1.jpg

Skärgårdsresa i stan

Hur låter en skärgårdsresa på hemmaplan, med liten ansträngning och på minimal budget? Rätt bra gissar vi. Följ med när Barn i stans Barnpatrull testar utflyktsvärdet på Stockholms pendelbåtar.

Reportaget publicerades sommaren 2019

Sol som glittrar på vattnet, en mahognybåt som tuffar förbi, ett gäng ankungar som piper i vassen. Tappströmskanalen snålar inte på sommaridyllen när Barnpatrullen kommer ner till bryggan vid Ekerö centrum.

Det är härifrån pendelbåt 89 kommer att avgå om en liten stund. Det är en av båtarna som ingår i SL-trafikens linjenät och där man åker på samma biljett som på bussar och tunnelbanor. I veckorna är den full av arbetspendlare som lockas av fritt wifi, kaffe och köfria vattenvägar. Men båtarna går även på helgerna och denna söndag är det fullt av folk på bryggan.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/Skargard2.jpg
Eleonor och Ellika spanar både betande kor och grosshandlarvillor längs med stranden.

– Vi börjar med glass, föreslår Aiden, 10 år.

Han och resten av Barnpatrullen, Eleanor, 8 år, och Ellika, 10 år, studsar iväg till ett litet kafé en kort promenad från kajen. Här finns både glass och smörgåsar, så det verkar vara ett bra ställe att starta dagen. Men vi hinner knappt sätta oss vid ett av borden på bryggan förrän barnen pekar ner mot kanalens mynning och ropar, i exalterad unison:

– Där kommer båten!

Vilken stad vi bor i!

Aiden, 10 år

Det är som taget ur Saltkråkan när skärgårdsbåten Sunnan kommer tuffande genom den lummiga kanalen och besättningen lägger till vid kajen. Med varsin glass i hand kliver Barnpatrullen ombord och tar plats i solen på övre däck. Här är utsikten bra och det blir många förtjusta tjut när vi passerar betande kor på kanalstranden, innan båten fortsätter ut på fjärden mot ön Kungshatt och linjens första stopp. Patrullen fortsätter spana på grosshandlarvillor och spektakulära kråkslott innan fikasuget tar vid.

I fören på huvuddäck finns en enkel servering som bjuder på kaffe, saft och chokladbollar. Det finns till och med en kortlek att låna från en snäll kapten. Så medan barnen tar ett parti vändtia kan deras medföljande vuxna njuta av kaffe och solsken på övre däck.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/Skargard4.jpg
Glass behövs både före och efter utflykten tycker den taggade barnpatrullen.

Så plötsligt byts skärgårdsvyerna av höghus. Vi närmar oss linjens andra stopp, Ekensberg, och nu är vi mitt i stan, med Gröndalsgatan precis intill. Nästa hållplats är Lilla Essingen.

– Här kan vi bada! ropar Eleanor.

Vi badar här och hela stan är runt oss

Ellika, 10 år

Vi hoppar snabbt av båten och mycket riktigt finns här både den fina lilla Luxparken och en brygga med badstege. Från kajen har man fin utsikt över Riddarfjärden, bort mot Långholmen och Västerbrons båge.

– Vi badar här och hela stan är runt oss, konstaterar Ellika förtjust.

Ja, det känns verkligen märkligt exotiskt även för denna infödda Stockholmspatrull att simma mitt i storstan.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/Skargard5.jpg
Vid Lilla Essingen blir det badpaus i lilla Luxparken som har brygga med badstege.

När badbehovet är tillgodosett hoppar vi på linje 89:s nästa avgång till Klara Mälarstrand. Nu fylls vattnet runt oss av kanoter och paddelbrädor, och när båten tuffar längst Norr Mälarstrand och vi slutligen har Stadshusets trappor alldeles intill oss, så släpper Barnpatrullen ifrån sig ett enstämmigt ”Åh”.

​– Vilken stad vi bor i, säger Aiden, och suckar lyckligt.

Vi andra kan inte annat än att hålla med. Stockholm i våra hjärtan. På bara en SL-biljett.

Annonser: