https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/07/Etno.reportage5-e1709295151551.png

Skönt sommarhäng i Etnografiskas familjevänliga park

Graffitimattor, jordorglar och drömskepp men även skönt hängmattehäng. Allt detta kan du uppleva i Etnografiska museets familjevänliga park i sommar. Häng med Barnpatrullen på en förmiddag där både upptäckarglädjen och latmasken får sitt.

Det börjar redan vid museets entré där en färggrann matta rullats ut för att välkomna besökare, precis som på en riktig filmpremiär. Skillnaden mot premiärens röda matta är att Etnografiska museets matta, som är skapad av konstnären Carli Halvars, är betydligt mer innehållsrik och färgsprakande. Med sina graffittimotiv av vatten, hav, fåglar och människor samt uppmaningen ”Möt världen här” ska besökare lockas in till museets spännande värld av olika kontinenter och kulturer.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/07/Etno.reportage1-e1709295176745.png
Ville och Axel välkomnas till Etnografiska museet av den färgsprakande mattan, skapad av konstnären Carli Halvars.

Men museet får vänta lite, för idag är Barnpatrullens uppdrag att undersöka det senaste tillskottet på Etnografiska: den interaktiva museiparken. Patrullen består av de två sexåringarna Ville och Axel, som ivrigt stövlar in i parkens grönska.

– Kolla där är en viking! utropar Axel när han får syn på en stor bild av Greta Thunberg som tittar drömskt i fjärran i början av parken.

Spelande jordorglar

På sexåringars vis blir det ingen lång stund framför Greta utan Ville och Axel drar snabbt vidare mot en av de interaktiva aktiviteterna i parken – museets jordorglar. Det är ett gäng färgglada metallrör som sticker upp ur marken likt stora orgelpipor.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/07/Etno.reportage2.png
Genom att placera händerna på olika sätt framför parkens färgglada jordorgel frammanas olika melodier.

Här kan man skapa egen musik genom att hålla sin hand över någon av de 47 små ögonliknande glascirklar som sitter på rörens sidor. Ju närmare man håller handen desto högre spelar musiken, som är en blandning av instrument och naturljud, skapat av tonsättaren Anders Lind. Killarna fascineras av hur de kan få fram olika melodier genom att hålla sina händer på olika sätt över ”ögonen”.

– Hörde ni? Det lät som en geting, säger Axel när han testar en av orgelpiporna. En annan låter som en motorcykel, tycker Ville och ytterligare en låter som en häst. När de får fram ett skvalande ljud och Axels mamma Ulrica frågar om han kissar blir det mycket fniss.

Det är som en tom canvasduk där barnen själva får måla med sin fantasi.

Mamma Ulrica

Barnpatrullen blir kvar ett bra tag bland jordorglarna och när de lyckas spela upp dova, lite mystiska toner från en av parkens orglar inspireras de till en piratfajt med låtsassvärd.

– Jag är pirat nu och du är min fiende, säger Ville och riktar sitt fantasisvärd mot Axel som inte är sämre och svajar sitt svärd tillbaka mot fienden.

Fantasieggande drömskepp

Men den roligaste stationen i parken är nog ändå drömskeppet, konstaterar Barnpatrullen. Det är ett stort rött träskepp som verkligen drar i gång barnens fantasi. Kapten Axel tar snabbt plats vid rorkulten och styr skeppet medan gasten Ville hissar segel och så är rolleken i full gång.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/07/Etno.reportage3-e1709295164742.png
Tag plats vid rodret i Zirkus Loko-Motivs skapelse Drömskeppet och styr mot nya äventyr!

– Jag vill åka och bada för jag luktar smuts, uppmanar Ville kapten Axel som redan lämnat rodret och börjat fiska från den mindre båten intill det stora drömskeppet. Tydligen får han mest döda råttor och gammalt damm på kroken men ler sen pillemariskt och avslöjar:

– Fast egentligen är det kokosbollar – vill du smaka?

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/07/Etno.reportage5-e1709295151551.png
I Etnografiskas museipark finns gott om utrymme för både lek och avslappning.

Mamma Ulrica sitter i en solstol en bit ifrån och håller koll på killarna samtidigt som hon ler åt rolleken.

– Det är så härligt när de går loss och låter fantasin bara flöda. Ett sånt här ställe, som ju egentligen erbjuder ganska enkla, otekniska grejer som den här träbåten, det är som en tom canvasduk där barnen själva får måla med sin fantasi.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/07/Etno.reportage6-e1709295139582.png
Den enkla men fantasieggande träbåten blir snabbt barnpatrullens favorit.

Cirkel med stenar från hela Sverige

Leken i båten håller på en lång stund och killarna tycks inte få nog. Men det finns mer att upptäcka i parken! I en slänt ner mot Djurgårdsbrunnskanalen ligger en stor stencirkel med 24 olika stenblock från Sveriges olika hörn. Här passar det perfekt att leka kull eller att hoppa från sten till sten, som Ville gör medan han pratar för sig själv:

– Rund-platt-sten, rund-konstig-sten, moln-sten …

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/07/Etno.reportage7.png
Hoppa från sten till sten! Här finns olika stenar från alla Sveriges hörn utplacerade i en stor cirkel.

Etnografiskas park bjuder även på skönt hängmattehäng och färgglada solstolar som står utplacerade här och var för den som vill njuta av sol och grönska. I ett hörn av parken flyttar även museets textila workshop för barn ”Fånga vinden” ut vid vackert väder. Där kan man för 20 kronor skapa flaggor och vimplar av återbrukstextil.

Avslutar med lunch på Matmekka

Barnpatrullens besök avrundas med en smarrig lunch i museets fina restaurang Matmekka, som erbjuder asiatisk mat på riktigt. Här mal kockarna sin egen curry och lagar mat som deras mormor och farmor lagade. Medan Barnpatrullens mammor smörjer kråset med välsmakande yam-gryta så väljer Ville och Axel dock det säkra kortet pannkaka och sylt – allt tillagat med ekologiska, närodlade råvaror.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/07/Etno.reportage4.png
För den som inte vill utmana sig själv med nya och spännande smaker serverar restaurangen även säkra kort som pannkakor med sylt och grädde.

Över pannkakorna sammanfattar Barnpatrullen sitt parkhäng och konstaterar att drömskeppet nog var allra roligast, men att orglarna inte var så dumma heller.

–Jag älskade musikinstrumentet, speciellt när det lät som ett spöke, säger Axel.

Fakta:

Under sommaren 2022 bjuder Etnografiska museet in till olika aktiveter i sin museipark som ett led i att skapa en parkmiljö där barn och vuxna tillsammans kan njuta både av parkens grönska och upptäcka nya aktiveter. I år finns det en Jordorgel, ett Drömskepp, en graffittimatta och en stencirkel förutom sköna hängmattor och solstolar. Under en tvåårsperiod kommer museet tillsammans med Statens fastighetsverk och Kungl. Djurgårdsförvaltningen planera och uppföra nya spännande aktiveter som ger glädje, inspiration och som speglar Etnografiska museets stora magiska innehåll.

Var: Etnografiska museet, Museiparken
Pris: Gratis (vill du pyssla i den textila workshoppen som är öppen torsdag-söndag 15.00 kostar det 20 kr)
Adress: Djurgårdsbrunnsvägen 34, Stockholm
Öppettider:
Tisdag kl. 11-17
Onsdag kl. 11-20
Torsdag kl. 11-17
Fredag kl. 11-17
Lördag-söndag, kl. 11-17