Provsjungning och fjärilar i magen när Dockteatern Tittut kommer till Folkoperan

Det är stambyte på Dockteatern Tittut, på Lundagatan, så dockorna behöver flytta ut ett tag. Av en händelse är det provsjungning på Folkoperan så dockorna har sökt sig dit med hopp om att äntligen få vara med i en operauppsättning. Men för att få jobb där måste de alltså provsjunga. Det är både läskigt, spännande och härligt. Barn i stan fick en pratstund med Hans på Dockteatern Tittut, om kommande provsjungning.

Publicerad våren 2023

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/04/Hans-i-Provsjungningen.-Foto-Markus-Garder-scaled.jpg
Hans från Dockteatern Tittut förbereder sig genom att bland annat sjunga för sin katt. Foto: Markus Gårder.

Hej Hans, du har ju hamnat i Folkoperans värld, lite av en slump. Hur känns det?

– Slump och slump – det är helt och hållet på grund av föreningen som vi hyr lokalen av. Att de inte har tagit tag i avloppet tidigare. Relajnat! Ja, eller stambytt tidigare. Det här är ett stambyte som föreningen står skyldiga för och då var vi helt enkelt tvungna att evakuera, hitta en annan teater. Och då blev det Folkoperan. Ligger nära. Går bra.

Nu är det dags för provsjungning och vem i gruppen tror du har bäst chans att få en roll i uppsättningen?

– Ååååh…ojojoj. Jag är ju mer på det administrativa bordet såattsäga. Jag håller tummarna att jag slipper provsjunga (hahaha). Men jag tror att alla har lika stor chans. Alltså vi är ju bra allihopa som jobbar här. Vi är unika.

Det har uppstått mycket friktion.

Folkoperan sätter ju av naturliga skäl ett högt värde i sången. Hur ser din erfarenhet ut rent sångmässigt och hur förbereder du dig inför provsjungningen?

– Det finns något som kallas interpretation. Då gäller det alltså att berätta…lägga ut texten ordentligt. Så publiken tror på det en sjunger om va. Då är det inte så noga med själva pitchen utan då är det mer inlevelse – eller inte. Du kanske har vart på operan någon gång? …det kan ju låta VÄLDIGT annorlunda. Men, om jag förberett mig…? Eeeeeh jag sjunger i duschen ibland och på väg till bussen, händer det. Och så sjunger jag för min katt. Jag kanske kan ta något ur min duschrepertoar så att säga.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/04/Operasangerska-Josefin-och-Sofia-H-scaled.jpg
Vi kommer även att träffa Anita, operasångerskan Tessan-Maria Lehmussaari och Billie under provsjungningen. Foto Markus Gårder.

Vad är den största erfarenheten, tycker du, som du tar med dig av att byta arbetsplats såhär?

– Det är framför allt att Folkoperan ligger en trappa UPP. Och inte en trappa NER.

Hur fungerar samarbetet mellan Folkoperans sångare och er från Dockteatern Tittut?

– 100%. Jättebra. Dom är SÅ snälla.

Känner ni er välkomna eller har det uppstått friktion?

– Det har uppstått mycket friktion – i rösten alltså.

Se Dockornas väg till Folkoperan