https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/11/CM_Play3.0_2500x1875-e1669730103479.jpg

Tyngdlagstrots och balansakter på stans mesta cirkusfestival

I mitten av februari blir det en hejdundrande cirkusfest i hela stan. Då går den årliga cirkusfestivalen CirkusMania av stapeln. Det finns chans att se inte mindre än 36 olika föreställningar på 32 olika scener – flera av dem perfekta för barnfamiljen.

Hej Kiki Muukkonen, konstnärlig ledare för cirkusavdelningen på Subtopia. Vad är CirkusMania för något?

– Det är en stor cirkusfestival där 32 olika scener runtom i Stockholm bjuder på cirkus i alla möjliga former. Det blir allt ifrån hisnande akrobatik och jonglering till magisk minnesmagi och rörliga skulpturer. Det är kreativt, varierat och riktigt nervkittlande. Självklart kommer det även att vara en hel del clowner och annat kul, men inte alls på samma vis som i traditionell cirkus. Allt detta sker i 13 kommuner runtom i Stockholmsregionen, så alla stockholmare ska ha nära till en eller flera föreställningar.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/11/CM_Sopor_2500x1875-e1709294605317.jpg
Ur föreställningen "Sopor"

Vad är egentligen skillnaden mellan traditionell cirkus och nycirkus?

– De flesta som hör ordet ”cirkus” tänker på just den traditionella cirkusen med tält, lejon och elefanter. Men i nycirkus, eller samtida cirkus som man oftare säger i dag, jobbar man på ett mer ”modernt sätt” där cirkusen presenteras i föreställningar, precis som annan scenkonst. Det är alltså inte ett radband av akter och trick, utan man berättar en historia eller så finns det ett tema. Det är också väldigt vanligt att man i föreställningarna blandar olika konstformer: akrobatik, jonglering, dans, teater och clowner. Ofta presenteras det tillsammans med livemusik.

Vi kan alla fascineras av de otroligt svåra, märkliga och spännande konster som cirkusartisterna gör, oavsett hur gamla vi är.

Varför ska barnfamiljer gå på CirkusMania?

– Cirkus passar ju för så många olika åldrar samtidigt. Vi kan alla fascineras av de otroligt svåra, märkliga och spännande konster som cirkusartisterna gör, oavsett hur gamla vi är. Vi får slås av häpnad och kittlas av allt som de passionerade artisterna bjuder på, även om vi kanske uppfattar det vi ser på olika sätt beroende på hur gamla vi är.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/11/CM_Rollercoaster_2500x1875.jpg
Ur föreställningen "Rollercoaster".

Har du några favoritföreställningar att tipsa barnfamiljer om?

– Det är svårt att välja ut en enda favorit – jag skulle helst gå på allting! Men mer än hälften av programmet är för barn, unga och familjer så det finns mycket att välja på. En av favoriterna är Kiseldalen av Kompani Giraff. Det är en visuell föreställning med vacker och magisk scenografi och karaktärer som verkligen berör. Dessutom har den spännande inslag av något så ovanligt som fotjonglering. Den är anpassad för barn mellan tre och nio år men är en visuell njutning för alla i familjen, även de vuxna. En annan favorit är Rollercoaster, som är en hisnande och galen föreställning med en av världens främsta jonglörer, Wes Peden. Han tar med sig publiken på en fantastisk upplevelse som är inspirerad av berg-och-dalbanor. Den rekommenderas för barn från åtta år, men kan även ses av yngre om de orkar sitta still i en timme.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/11/CM_Kiseldalen_2500x1875.jpg
Ur föreställningen "Kiseldalen".

Hur gör man för att hitta rätt scen och för att skaffa biljetter?

– Då går man in på vår hemsida www.cirkusmania.se, där är hela programmet beskrivet och alla föreställningar och scener finns listade. Där finns också små videoklipp från föreställningarna, så det är bara att göra en prioritering och sedan boka det du vill se. Varje scen säljer sina egna biljetter, men på CirkusManias hemsida finns länkar till deras biljettförsäljningar. Många av föreställningarna är gratis, men du måste ändå boka biljetter. För de föreställningar som kostar ligger priset oftast runt cirka 100 kronor.