https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/02/5ae28aaa-dae4-4058-9e4e-5df968578d0a-scaled.jpg

Operan fyller 250 år

I år fyller Kungliga Operan 250 år. Dessutom har Unga på Operan 20-årsjubileum. Det finns med andra ord all anledning att fira. Och firas ska det – hela året. Det blir allt ifrån jubileumskonserter och barockdans för barn till försvunna smörgåsar och mycket mer.

Det sparas inte på krutet när hela Sveriges operahus fyller 250 år, och självklart ska alla barn och ungdomar vara med och fira jubileet tillsammans med Unga på Operan. Festligheterna pågår hela året och inleds med en jubileumskonsert som heter ”Röstens hemligheter” som spelas i Guldfoajén.

– Detta är en personlig favorit! Det är en ambitiös och musikaliskt mäktig konsert som har en specialskriven text och en historia där man får följa en mängd olika känslor genom musiken under 250 år. Ett måste att se och höra helt enkelt, säger Ellen Lamm som är konstnärlig chef för Unga på Operan som också firar jubileum i år – om än lite mer modesta 20 år.

– Vi slår ihop våra firanden och fokuserar på 250-årsjubileet, men med många roliga aktiviteter för barn och deras familjer.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/02/56762041-f17b-4ee0-a458-241b0bc6918f-scaled-e1675706949692.jpg
Ellen Lamm, konstnärlig chef på Unga på Operan. Foto: Henrik Halvarsson.

Dansa barockt och prova på opera

Är ni kanske sugna på att själva sjunga opera? Eller kanske testa hur det är att dansa barockdans? Då är det bara att ta sig till Operans barnlördagar, tipsar Ellen Lamm. Där kan man nämligen själv prova på att sjunga opera eller dansa tillsammans med Operans pedagoger som vägleder de unga besökarna.

– Våra pedagoger lär ut grundsteg i barockdans och uppmuntrar barnen att testa sina egna röster i operasång. Vi har även prova-på-balett och guidade visningar där de som vill kan klä ut sig i scenkostymer. Det brukar vara populärt så håll utkik på hemsidan för att skaffa biljetter!

Missa inte serien ”Det magiska huset”

För den ovana operabesökaren har Ellen Lamm ett hett tips inför besöket.  Ja, det gäller förresten inte bara för de ovana – alla operabesökare kan ha stor glädje av detta tips.

Man får träffa massor av olika yrkesgrupper – det finns över 100 stycken här på Operan

– Gå in på Operanplay.se och titta på ”Det magiska huset”. Det är en jättefin webbserie i fem delar som introducerar barn och unga till Operan på ett kul och lättillgängligt sätt. Man får träffa massor av olika yrkesgrupper – det finns över 100 stycken här på Operan, lära sig mer om livet bakom scenen och om det vackra operahuset.

Lagom till 250-årsjubileet kommer det även ut ett jubileumsavsnitt som Ellen rekommenderar alla att se inför sitt besök.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/02/5f95aa6d-8115-4004-a52b-b85bcc313b8c-e1675707304682.jpg
Var är smörgåsen? Unga på Operan. Premiär 21 april 2023. Illustration: Pija Lindenbaum.

Var är smörgåsen?

Och glöm inte att kryssa den 21 april till 24 maj i kalendern för då spelas den nyskrivna barnoperan ”Var är smörgåsen?” för barn från fem år. Det är en finstämd och rolig berättelse skriven av den älskade barnboksförfattaren Pija Lindenbaum, tonsatt av Niklas Brommare.

Jag läste en notis i tidningen, för längesen, om en man i Tokyo som märkte att det försvann mat i hans hem och plötsligt upptäckte att det bodde en kvinna i hans garderob

Huvudpersonen är en liten pojke som inte riktigt känner sig hemma i sin familj, det är nästan som om han har hamnat i fel familj. Han är tyst, eftertänksam och tassar runt i sina filttofflor och sin kostym medan mamma, pappa och storasyster är excentriska och utåtriktade och tycker att pojken ska knäppa upp och släppa loss lite. Men pojken känner sig inte ensam för han har både sina specialintressen och sin fantasi, det är bara när de andra stör hans ordning som det blir jobbigt …

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/02/pojken.jpg
Pija Lindebaum har skapat både librettot, det vill säga manuset, till föreställningen ”Var är smörgåsen” samt kostym och scenografi. Så här ser kostymskissen ut till pojken i föreställningen. Som den lilla minifarbror han är bär han gärna en skjorta knäppt upp i halsen och en stickad slipover. Filttofflorna är alltid på fötterna, och när de har försvunnit blir det katastrof för då känner han ju smulorna på golvet!

– En dag upptäcker pojken att det bor någon i hans garderob. Det är Gunnel Laurin, en dam som har bott i garderoben sen hon var liten flicka. Då var hon på kalas i lägenheten och lekte kurragömma men blev aldrig hittad. Sen dess har hon inrättat sig i garderoben och bott och trivts där i alla år, berättar Pija Lindenbaum.

Pojken och Gunnel får ett band och plötsligt förändras bådas liv, men ingen annan i familjen vet någonting …

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/02/ljudit.jpg
Storasyster Ljudit är en tjej i tidiga tonåren som gärna bär svarta kläder i goth-stil och gillar manga. Hon är nästan alltid tyst och går omkring med sina stora hörlurar.

Hur kom du på den här historien?
– Jag läste en notis i tidningen, för längesen, om en man i Tokyo som märkte att det försvann mat i hans hem och plötsligt upptäckte att det bodde en kvinna i hans garderob. Jag har inte kunnat släppa den historien och tänkte att det är ett bra upplägg för att göra något kul på scenen, säger Pija som också ligger bakom alla kostymer och scenografin i föreställningen.

Mix av scenkonstformer

Var är smörgåsen? är en blandföreställning där operasångare, dansare och skådespelare samsas på scenen. Medan mamma, pappa och Gunnel sjunger opera och storasyster dansar spelas pojken av en talande skådespelare.

– Jag älskar sådana här blandformer och tycker att det blir extra bra för att visa pojkens egen karaktär i den här föreställningen, säger Pija Lindenbaum som tidigare varit med och satt upp föreställningen När då då tillsammans med Niclas Brommare för Unga på Operan.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/02/gunnel.jpg
Eftersom Gunnel har bott i garderoben sen hon var en liten tjej har hon fått låna kläder efter hand som hon vuxit ur dem. För hon har bott här långt innan pojken och hans familj flyttade in! Gunnels hår är dessutom jättelångt för hon har ju aldrig gått till någon frisör under alla år i garderoben …

Föreställningen är cirka 50 minuter lång och alla sjunger på svenska. För den som undrar så är den lätt att ta till sig, även för någon som inte brukar gå på opera. Att nå även de ovana är för övrigt ett av Unga på Operans viktigaste uppdrag och också en anledning till att de jobbar i nära samarbete med skolor och förskolor, berättar Ellen Lamm.

 –  Vi är hela Sveriges operahus och vill sänka tröskeln för alla att komma hit och uppleva vår scenkonst och vår vackra miljö!

Text: Karin Cedronius

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/02/4ae71317-eae7-471f-ab1f-e3051bb38b4c-scaled-e1675706838559.jpg
Kungliga Operan i Stockholm.