https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/02/Affisch-50x7085-1-e1675717622884.jpg

Välkommen till En TUFF TUFF resa – Dansmuseets nya familjeutställning

Upp på scenen och ut i världen! På ett lekfullt sätt berättar utställningen En TUFF TUFF resa om livet på turné och bakom scenen för hundra år sedan. Hur glatt var egentligen det glada 1920-talet? Hur såg vardagen ut för dansare ute på turné? Välkommen till en värld där det stora har blivit litet och det lilla har blivit stort!

Publicerad: februari 2023.

Det äventyrliga livet på turné gestaltas i utställningen En TUFF TUFF resa med hjälp av brädspel, utklädningskläder, en uppbyggd tågkupé och en 15(!) meter lång miniatyrtågbana. Utställningen berättar om dansarlivets alla sidor – glädje och kamratskap, makt, röst och död, och vänder sig både till barn och vuxna.

Vi möter de okända dansarnas liv i det välkända kompaniet Svenska Baletten (Ballets Suédois). I historieskrivningen är det främst de manliga bildkonstnärer som kompaniet samarbetade med som har lyfts fram (Fernand Léger, Nils Dardel, Francis Picabia m fl), men nu vill Dansmuseet berätta om det vardagliga slit som låg bakom de avantgardistiska scenkonstföreställningarna.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/02/wolf_nomi_bearb_-28-800x1201-1-e1675718463756.jpg

Balettdansare, ett arbetaryrke

Kompaniets unga kvinnliga dansare kom från arbetarklassen. Men när de hade skrivit på kontrakt med Svenska Baletten tjänade de i ett slag mer än sina pappor. Åren med Svenska Baletten var deras livs äventyr, men ett äventyr med en tuff baksida. En av dansarna dog bara 20 år gammal och i dödsannonsen förklarades dödsfallet med kompaniets ständiga turnerande.

Det helt unika materialet gör det möjligt att berätta en ny del av historien, den okända berättelsen om Svenska Balettens riktiga kroppsarbetare

Utställningen berör också frågor om makt och röst. De unga kvinnorna hade en stark tilltro till sin egen plats i det offentliga samtalet, detta trots att kvinnor ännu inte hade fått rösta i val. Vilka var dessa unga människor som satte modernismen i rörelse? Hur var det att som 15-åring lämna Stockholm och ge sig ut i världen?

Dagböcker ger nya perspektiv

Utställningen En TUFF TUFF resa kunde skapas efter att två dagböcker och ett fotoalbum hade skänkts till Dansmuseet 2020, av dansaren Margit Wåhlanders efterlevande. Dagböckerna skrevs när Margit var på turné med Svenska Baletten 1921–1923. Det unika materialet gör det möjligt att berätta en ny del av historien, den okända berättelsen om Svenska Balettens riktiga kroppsarbetare.

Dagböckerna var ett sätt för Margit att dokumentera sitt liv. De blev också en kanal för frustration över kompaniets ledare. Hon fångar dessutom några av tidens stora händelser när hon berättar om fascistbaler i Italien, den förödande inflationen i Tyskland och hotet om tuberkulos. Men framför allt rymmer dagböckerna glädje, längtan och vänskap.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/02/nomi_bearb_-305-800x1201-1-e1675718701519.jpg