https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/11/Maria-Nilsson-Thore_beskuren.jpg

Maria Nilsson Thore – över två decennier som illustratör

Välkommen in i Maria Nilsson Thores fantastiska bilderboksvärld! Med hjärta, djup och värmande humor har hon sedan många år skrivit och illustrerat stämningsfulla bilderböcker med ett helt eget uttryck, ljuvliga figurer och storslagna miljöer.

Marias säkra linje och flödande akvarell har i skrivande stund tjusat både små och stora läsare i mer än 20 år. I den nya boken Plopp! möter vi Östa som plötsligt träffas av en fallande nöt. Historien handlar om att vara liten och rädd och om hur det som är nytt och främmande kan skrämma. Med varm humor, mysiga miljöer och färgstarka figurer tecknar Maria Nilsson Thore en berättelse om vänskap som tillåts växa över tid.

Vi har ställt några frågor till Maria om den nya boken.

Berätta om nya boken Plopp! – vilka möter vi här?

– I boken trillar det ner en fin och lite ovanlig nöt i Östas mössa. När Östa öppnar nöten så visar det sig att det bor en varelse i nöten. Ett livs levande frö. Både Östa och Fröet blir väldigt överraskade, och de har lite svåra att veta hur de ska närma sig varandra. Men det ordnar sig tack och lov till slut.

Vilka tankar och känslor hoppas du att boken väcker?

– Jag hoppas framför allt att den som läser blir förtjust i tanken på att hitta en pytteliten, hemlig vän. Men att man också kan känna igen sig i känslan av att vara stor och klumpig fast man bara vill vara snäll.

Hur ser din skapandeprocess ut när en bilderbok blir till?

– Jag älskar att skissa och klura historien. Oftast börjar det med att jag hittar en karaktär som jag vill berätta om. Den här gången var det Fröet som kom först.

Vi har fått lära känna många karaktärer genom åren, var finner du inspiration till dem?

– Mina figurers utseenden föds i min skissbok, med deras egenskaper och historier kommer funderingar kring det vanliga livet och små och stora människor runt omkring mig.

Och är det någon som ligger dig lite extra varmt om hjärtat?

Min favorit är nog Dim, men alla mina karaktärer är som syskon eller kusiner till varandra, så jag tycker om dem allihop!

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/11/Plopp.jpg

Om Plopp!

Någonting landar på Östas mössa. Det är en alldeles len och rund och lite varm nöt. Och bättre ändå: Det är någon därinne! Innanför det hårda gröna skalet ligger ett litet, livs levande, frö. Men hjälp, det stackars Fröet blir livrädd när Östa petar på det! Det har aldrig sett ett barn förut …

Om Maria Nilsson Thore

Maria Nilsson Thore är född 1975 i Täby utanför Stockholm. Bosatt i Norrby, Haninge tillsammans med man och tre barn. Hon är utbildad på Konstfack (Grafisk design & illustration) i Stockholm. Hennes stora produktion omfattar allt ifrån omslagsdesign och illustrationer i läroböcker till antologibidrag, illustrerade böcker och bilderböcker.

Maria Nilsson Thore har fått flera utmärkelser. Hon var dubbelt Augustnominerad 2011, för Petras prick där hon står för både text och bild, och för Konstiga djur tillsammans med Lotta Olsson. 2011 tilldelades de Barnboksplaketten ”Din bok – vårt val” som är ett litterärt pris som delas ut av Svenska bokhandelsmedhjälparföreningen (BMF).