https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/12/vinterbocker-header.jpg

12 härligt vintriga barnböcker

Dröm er bort till gnistrande snö och röda väderbitna kinder! Nu när vintern är här tipsar våra kompisar på Bokiño om tolv barnböcker som är fyllda med snölek, skidåkning och magiska äventyr. Så att ni, oavsett om det ligger snö på marken utanför eller inte, får bege er in i en magisk vintervärld!

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/12/boktips-vinter-bokino-e1709289926524.png

Hoppsan, Bobo

En härlig vinterberättelse för de yngsta läsarna. Följ med Bobo som går ut och leker i snön med sina vänner.

Sill och Fräs bygger en snögubbe

Katterna Sill och Fräs bygger en snögubbe. Då kommer hunden som är glad och vill leka. Den leker så ivrigt att snögubben går sönder.

Lugo och Lill. Önskesnön

En regnig vinterdag hittar Lill en vacker glaskula med ett snöande vinterlandskap inuti. Det är nog en önskekula säger Lugo, och Lill får önska sig något. Mycket riktigt! Dagen efter faller snön kring deras hus.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/12/boktips-vinter-bokino2-e1709289912668.png

Mumintrollen och den första snön

Mumintrollet vaknar ur sitt vinteride och kan inte somna om. Utanför är världen vit och redo att upptäckas. Berättelsen är hämtad ur boken Trollvinter och är en perfekt ingång till Tove Janssons fantastiska värld.

Addis afro

Varje vinter stickar Addis morfar nya mössor, fastän Addi HATAR att ha mössa. På väg mot pulkabacken får Addi gång på gång förklara för olika djur varför han inte har någon mössa på sig, eftersom hans hår värmer öronen. Då hoppar djuren helt fräckt upp i hans hår, en efter en. Utkommer i januari 2024.

Frostbiten: Sagan om Isa

I en värld med nordiska väsen och magi hittas en bebis övergiven med ett mystiskt isklot vid sin sida. Flickan heter Isa och det är något särskilt med henne – hon fryser aldrig och kan dessutom prata med djur!

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/12/boktips-vinter-bokino3-e1709289896113.png

Kurrans och Pigans vinteräventyr

Pigan bestämmer sig för att vara vaken på vintern. Hon vill uppleva snö och allt det roliga som Kurran berättat om. Efter ett tag kommer det stora tussar från himlen. Plötsligt blåser det upp och när vinden äntligen lägger sig har hela världen blivit tyst och vit. Var är de och hur ska de nu hitta hem?

Titta, Madicken, det snöar!

Det snöar över Junibacken, och Madicken och Lisabet leker som tokiga i snön. Men nästa dag är Madicken sjuk och Lisabet får själv följa med Alva och julhandla. Och rätt vad det är står Lisabet där, på medarna bakom en släde, på väg rakt in i skogen…

Hugo: Kramsnö och nöttjuvar

Hugo är världens snällaste krokodil. Nu måste Hugo hjälpa till att fånga skurken som stjäl nötter ur Ekorrens vinterförråd. Men hur Hugo och vännerna än försöker med olika fällor så går tjuven fri varenda gång.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/12/boktips-vinter-bokino4-e1709289936872.png

Den första snön

I Ezra Jack Keats bilderboksklassiker Den första snön får vi följa med när Peter utforskar den första snöiga dagen. Boken utgavs för första gången 1962 och anses idag vara en milstolpe i bilderbokens historia.

Pelle Svanslös och skidtävlingen

Katten Frösö-Frasse har rest från Jämtland för att lära Pelle Svanslös och de andra stadskatterna att åka skidor. Sedan är det dags att testa kunskaperna i en tävling. En tävling som Måns tänker göra allt för att Pelle inte ska vinna.

Sagasagor. Snölek

Årets första snö har fallit över Solrosvägen. Saga vill ut och leka, och när hon och mamma väl kommer ut i snön måste mamma prata jobb i telefonen. Saga fryser och snurrkarusellen har frusit fast. Hur kul är det egentligen med snö?