https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2024/03/sagasagor-bonnier.png

Roligt hos tandläkaren!

Josefine Sundström och Emma Göthner som tillsammans skapar den populära bokserien Sagasagor kan konsten att väva in fakta i sina berättelser! I Starka tänder och taskiga troll blir Sagas första tandläkarbesök till ett roligt äventyr! Hon får till exempel sitta i den stora tandläkarstolen och spana in alla helkonstiga verktyg. Vi ställde tre snabba frågor till författaren Josefine Sundström!

Den här sidan är ett samarbete mellan Barn i stan och Bonnier Carlsen

Sagas tandläkarbesök blir ett minnesvärt äventyr och hon får lära sig en massa saker! Har du lärt dig något nytt av att jobba med boken?

Vi hade ett nära samarbete med Folktandvården och Karolinska Institutet när vi jobbade med bokens fakta, så jag lärde mig förstås en hel del. Det mest slående jag lärde mig var att man INTE ska skölja munnen med vatten när man borstat tänderna. Man ska bara spotta ut skummet. Jag blev väldigt förvånad över detta och har faktiskt gjort mig av med min tandborstmugg. Lärde mig lite tandvårds-latin också. Vad jag nu ska med det till … 

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2024/03/josefine-sundtrom-bonnier-carlsen.jpg
Josefine Sundström (t.h.) skriver lättfattligt och inspirerande och Emma Göthner (t.v.) står för kluriga och roliga illustrationer som hjälper till att förstå vad det är som händer i vår mun när vi stoppar något i den. Copyright/fotograf: Mattias Bardå

Har arbetet med boken förändrat hur du sköter dina tänder?

Jag är noga med att jag låter mina tänder vila efter att jag har ätit. I minst två timmar ska de vila. Minsta lilla russin eller skvätt mjölk gör att tänderna behöver vila för att återhämta sig.

Förutom att läsa vår bok tillsammans tycker jag att man ska prata med sitt barn om varför tandläkaren är bra!

Josefine Sundström

Vilket är ditt bästa tips till föräldrar med barn som är rädda för att gå till tandläkaren?

Nu har vi just skrivit en bok där tandläkarbesöket avdramatiseras. Så förutom att läsa vår bok tillsammans tycker jag att man ska prata med sitt barn om varför tandläkaren är bra. Passa på att berätta vad man gör hos tandläkaren. Till exempel kan man ju berätta om den där lilla sjörövarkroken som de undersöker tänderna med. Den kanske inte är jättebekväm och mysig, men den och tandläkaren vill väl! Man kan testa hemma att gapa sådär jättestort som tandläkaren vill. Ja, se till att tänderna blir kul. Och just det hoppas vi att vår bok kan hjälpa till med! 

Fakta