https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/06/a╠ebergs_museum08-min-scaled.jpg

Barnpatrullen får banankontakt

Fullt ös i Trazankojan, knivskarp koncentration i bildjakten och värsta röjet i bananlekparken. När Barnpatrullen gör en dagsutflykt till Åbergs museum sparas det inte på krutet. Och utflyktsmålet gör verkligen skäl för sin slogan: ”Ett Muskul Buseum”!

Texten publicerades i juni 2023

Det är fredag i slutet av maj och förskolan har planeringsdag. Vad passar då bättre än att stoppa in mammor och barn i bilen och bege sig på en heldag till ett ”muskul buseum”? Sagt och gjort – en Barnpatrull bestående av Ville och Axel, båda sju år och deras småsyskon Gustaf och Amanda, tre år tar sikte mot Bålsta och Åbergs museum.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/06/a╠ebergs_museum19-min-scaled.jpg
Amanda tar på sig rollen som krasch-och-bang-lyckan i parkleken Banankontakt.

Det första som möter Barnpatrullen när de kliver ur bilen är den sprillans nya lekplatsen ”Banankontakt”. Här är kronan på verket den 16 meter långa, klättervänliga bananen som omedelbart fångar barnens intresse. På någon sekund är Gustaf uppe och klänger på bananen medan Axel fastnar för den gula rutschkanan där han susar ut genom ett gigantiskt bananskal. Amanda tar sikte på Olyckans ambulans där hon sätter sig vid ratten och styr i full fart mot sjukhuset. Ville i sin tur testar klätterställningen och svingar sig orädd utför ett långt rep likt en brandman för att sedan smidigt klättra högst upp på en av hyddorna.  

 – Kolla mig! Gissa hur jag kom upp hit! tjoar han triumferande från taket.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/06/a╠ebergs_museum17-min-scaled.jpg
Barnpatrullen svingar, rutschar och klättrar runt i lekparken utanför Åbergs museum i Bålsta.

Bananparken är skapad av Tor Svae som även ligger bakom Mulle Meckparken och Anders Franzéns park samt flera av de fina miljöerna på Junibacken. Den är fantasieggande och proppfylld av spännande roligheter. Att temat är bananer är svårt att missa då det mesta i parken är utformat efter denna frukt – från gungor och sandlådor till papperskorgar och rutschkanor.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/06/a╠ebergs_museum15-min-scaled.jpg
Amanda utmanar balanssinnet och tar sig an hängbron.

Testar Trazankojan

När mammorna Gunnel och Ulrika hintar för barnen att det finns ännu mer roligheter inne i den stora ombyggda 1800-talsladan bredvid lekparken är det nästan svårt att få dem att slita sig från parken, men till slut går det. Och tur är väl det för den tre våningar höga Trazankojan inne på museet ska visa sig bli en stor succé hos Patrullen. Detta lekrum är nämligen fyllt av spännande skrymslen och vrår, vilda djur och Trazangrejer som flirtar med den populära tv-serien från 70- och 80-talet. Här finns små hemliga hyddor utspridda lite överallt, en magpirrframkallande hängbro dinglar högt uppe i taket och i Olyckans garage kan man mecka och greja.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/06/a╠ebergs_museum03-min-scaled.jpg
I museets lekrum med den tre våningar höga Trazankojan finns många små skrymslen och vrår att utforska. Amanda och Gustaf fastnar särskilt för Hemliga Arnes labb.

– Här var precis allting jättekul, säger Axel efter att ha lekt sig svettig genom att springa upp och ner för trapporna till kojan, åkt rutschkana och vinglat på hängbron med Ville i hasorna. Högst upp, flera meter upp i taket, hittar de två bästisarna Trazan och Banarnes hydda där de fastnar en stund och bara myser och nynnar på några av de klassiska låtarna från Electric Banana Band.

Tigerhoj och hemligt labb

Småsyskonen Gustaf och Amanda fascineras mest av Hemliga Arnes labb där de står länge och följer en stor silverkulas färd i sin bana genom gamla cykelhjul, cylindrar och annan gammal bråte. Efter en stund upptäcker de Trazans tigerhoj, en tigermönstrad tandemcykel som snabbt blir populär.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/06/a╠ebergs_museum01-min-scaled.jpg
Axel och Ville slår sig ned i skrivhörnan för en stunds reflektion.

I skrivhörnan med klassiska skolbänkar slår sig Axel och Ville ner en stund för att anteckna vad de har sett i Trazankojan: orm, panter, fantomen står det på Villes lapp.

– Jag älskar ormar, spindlar och ödlor, säger han och tillägger:

– Och jag älskar djungeln också. Den här djungeln var ännu bättre än jag trodde den skulle vara!

Bildjakt i museet

När de har stojat ett bra tag i Trazankojan är det dags för en fikapaus i museets mysiga kafé, där stolsryggarna är utformade som Musse Piggöron, en självklarhet förstås i ett museum som är skapat av Musse Piggfantasten Lasse Åberg. På väggarna hänger reklamskyltar i retrostil och i ett hörn står en stor spidermanskulptur i naturlig storlek. För Åbergs Museum är ju inte bara en buskul Trazankoja och Bananlekpark. Det är även ett konst-, serie- och leksaksmuseum av högsta klass med en imponerande samling serieinspirerad konst och serieoriginal på väggarna – här hänger verk från såväl Banksy som Pablo Picasso och Andy Warhol och i museet finns även en av världens främsta antika Disneysamlingar. Här får Ville och Axel ett uppdrag.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/06/a╠ebergs_museum06-min-scaled.jpg
Bildjakten på Åbergs museum är en utmärkt möjlighet för hela familjen att upptäcka museets många konstverk.

– Vi ska leta efter de här bilderna, säger Ville och visar Axel en lapp med tolv små bilder på delar av konstverk som alla finns någonstans inne i museets samlingar.

Barnpatrullens sjuåringar tar sig an uppgiften på fullaste allvar och betar lika metodiskt som entusiastiskt igenom museet och i jakten på bilderna. Hastigheten är imponerande.

– Kolla här är en mosad Spiderman! säger Ville och pekar på en tavla av Magnus Mattson som mycket riktigt heter ”Spiderman splatter”.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/06/a╠ebergs_museum10-min-scaled.jpg
Upptäck, kika, hänförs. Gustaf står länge och följer den silvriga kulan i sin bana i Hemliga Arnes labb.

Fyllt av seriefigurer

Museet är fyllt av fantasieggande seriekonst. Här möter killarna både figurer som de känner till som Musse Pigg, Kalle Anka och Spiderman men även en hel del äldre seriefigurer som de inte hört talas om tidigare. Vid en monter fylld av Simpsonsfigurer stannar de lite extra länge.

– Det här tv-programmet är jätteroligt, säger Ville men Axel håller inte med utan rynkar på näsan.

– Nej, det är ju ett vuxenprogram!

Efter ett tag har killarna hittat alla bilder i bildjakten och stegar mot kassan för att visa upp sin ifyllda lapp och välja ut ett vykort ur stället med konstkort som pris. Ville har lite svårt att välja bland korten med klassiska Lasse Åbergmotiv och säger lite uppgivet innan han plockar ett kort med en sköldpadda.

– Jag önskar att de hade något med Minecraft i stället.  

Dagen börjar gå mot sitt slut och efter konstant röj, lek och skoj i flera timmar börjar Barnpatrullen bli lite småtrött. Men att besöket varit lyckat blir tydligt när Ville och Axel får frågan om vad som var bäst i dag och de svarar unisont:

– Allting!

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/06/a╠ebergs_museum18-min-scaled.jpg
Ville iklär sig det klassiska Olyckan-däcket. Båda killarna är minst sagt nöjda med besöket och ger dagen full pott.