https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/03/tuma-affish-e1709295615148.jpg

Tuma på Unga Klara

Vårens föreställning på Unga Klara är en drömlik och storslagen resa genom sorg, över hav och in i världsrymden. Allt presenterat ur barnets egna perspektiv. Barn i stan har träffat regissören Gustav Deinoff!

Unga Klaras nya föreställning Tuma kretsar kring barnet med samma namn. Tuma är bara åtta år men allvarligt sjuk. Hen ligger i sin sjukhussäng, kopplad till mängder av slangar och får ofta besök av de skumma ”vetarna” i vita rockar och med lampor på huvudet.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/03/tuma-ungaklara-1.jpg
Rollen som Tuma delas av tre skådespelare: Eliah Lilja, Mila Castro & Ronya Basaran Tosun. Foto: Mats Bäcker

Tillslut får Tuma nog och bestämmer sig för att uppsöka sin familj som är på ett annat sjukhus där mormor ligger. Tillsammans med bland andra ett popband, sin bror Nino och tvillingarna rymmer Tuma och ger sig ut på en vindlande resa i en spännande, men ibland också skrämmande, världsrymd bland både mörker och ljus. Det bjuds på en hel del galna upptåg, underliga möten längs vägen och en rejäl dos humor – blandat med sorg och allvar.

Intervju med regissören Gustav Deinoff

Barn i stan var på genrepet av föreställningen och tog sig därefter en pratstund med regissören och manusförfattaren Gustav Deinoff!

Hej Gustav! Du är regissör och manusförfattare till Unga Klaras nya föreställning Tuma. Hur kom du på idén till den här föreställningen?

– Idén har växt fram från flera olika håll. Men grundidén var att jag ville jobba med en mångfacetterad ensemble. Det är sällan t.ex. barn eller människor med funktionsvariationer får ta plats på scenen och jag ville utmana det. Sen kom temat och själva handlingen i pjäsen senare. 

På scenen möter vi skådespelare från både Unga Klara och Mosaikteatern*, hur kommer det sig?

– Mosaikteatern var hos oss på besök för något år sedan och när idén till Tuma började ta form så frågade jag om de var sugna på att vara med. Och som tur var ville de jättegärna skapa teater ihop med oss på Unga Klara.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/03/tuma-ungaklara-2-mats-backer.jpg
Under sin resa får Tuma och resesällskapet hjälp från oväntade håll när de stöter på problem. Foto: Mats Bäcker

Rollen som Tuma delas av tre barn. Har de fått komma med egna idéer och förslag till föreställningen? Har deras fantasi varit hjälpsam?

– Absolut. En av utgångspunkterna har varit att försöka jobba så jämlikt som möjligt och skapa tillsammans och det tycker jag vi har lyckats med på många sätt. Barnen har fått forma sina roller på samma sätt som de vuxna skådepelarna. Både de barn som spelar Tuma och Tvillingarna. Deras fantasi, och deras konstnärliga impulser har varit helt avgörande för både rollerna och hela föreställningen.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/03/ensemble-tuma-unga-klara-1.jpg
Delar av ensemblen med Gustav Deinoff, regissör, manusförfattare och en av Unga Klaras två konstnärliga ledare. Foto: Carlos Zaya.

Vad har varit roligast med att göra den här föreställningen?

– Att få jobba med så många fantastiska människor! Det är en otroligt fin och stor samling konstnärer som alla har bidragit med en massa hårt arbete och kärlek till projektet.

Vad kan man som publik förvänta sig när man ska gå och se Tuma?

– En underbar och storslagen fantasiresa. Skratt och gråt. Sång och dans. En hamsters död och en resa in i ett svart hål. Ja allt man kan önska sig tycker jag i alla fall.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/03/tuma-ungaklara-3-mats-backer.jpg
Föreställningen innehåller mängder av nyskriven musik av kompositören Mikael Karlsson. Det är både svängigt och vackert om vartannat! Foto: Mats Bäcker

Tuma spelas på Unga Klaras scen Lagret i Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg t.o.m. 28 maj 2022.

*Mosaikteatern är en daglig verksamhet, med fokus på bland annat teater och dans, för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.