Pythagoras Industrimuseum

Museum

Senast uppdaterad: 2021-06-03

Tider

Beskrivning
Välkommen till Pythagoras - motorfabriken som blev ett museum! Lek och lär i Barnens Pythagoras!

På Pythagoras får man uppleva ett stycke spännande historia. En gång i tiden tillverkades tändkulemotorer på fabriken. I dag står den kvar i orört skick och berättar historien om människor och maskiner. Det finns mycket att uppleva på området. Förutom själva fabriken finns ett arbetarhem, ett kontor och kökstäppa med mormorsväxter. Besökaren kan låna en audioguide (finns för både barn och vuxna)  och lyssna på en spännande radioteater i egen takt.

Barnen har ett alldeles eget Pythagoras på 450 kvadratmeter i fabrikens gamla packhall där man kan leka och lära om teknik och mekanik, uppfinningar och kraftöverföring.

Corona:
Museet följer FHM:s rekommendationer och anpassar verksamheten efter aktuella förutsättningar. Därför kan vi tvingas ändra öppethållandet med kort varsel. Titta  en extra gång här på hemsidan eller kontakta oss i nära samband med planerat besök för att få helt aktuella öppettider. 

HITTA HIT

Bilburna som kommer längs E18 söderifrån:
Håll utkik efter Ica Flygfyren, som ligger på Stockholmsvägens högra sida. Kör rakt fram genom trafikljusen vid Flygfyren och sväng sedan in på den första avtagsvägen till höger: Rodengatan. Sväng därefter vänster in på Lennart Torstenssons väg och sedan höger in på Verkstadsgatan. Följ Verkstadsgatan tills den tar slut. Då är du inne på fabriksgården.

Bilburna som kommer längs riksväg 76 norrifrån:
Passera Coop Forum (som ligger på vänster sida) och fortsätt längs Estunavägen. Ta höger vid trafikljusen och följ Stockholmsvägen uppför en lång backevänster in på Rodengatan. Därefter vänster in på Lennart Torstenssons Väg och sedan höger in på Verkstadsgatan, som du följer tills den tar slut inne på fabriksgården.

Kommer du med buss från E18 (t ex från Stockholm med buss 676 eller Uppsala med buss 677)? Kliv av vid hållplatsen Gustavslund. Fortsätt gå längs Stockholmsvägen i bussens färdriktning, över det bevakade övergångsstället och vidare till Rodengatan där du svänger höger. Därefter tar du till vänster in på Lennart Torstenssons Väg och sedan höger in på Verkstadsgatan, som ni följer tills den tar slut. Det är skyltat.

Kommer du från Norrtälje centrum? Leta reda på Systembolaget, som ligger på Tullportsgatan. Ställ dig med ryggen mot ingången och titta rakt fram. Då ser du Folkets Hus, ett gult hus vid Södra Bergets fot. På vänster sida om Folkets Hus finns en trappa. Gå uppför trappan och in genom grinden där det står ”Pythagoras”.
Kostnad

Entré: vuxna 100 kr, pensionärer och studerande 90 kr, barn 4–17 år 70 kr, barn 0–3 gratis.

Info
Bra att veta
  • Okej med egen matsäckNej
  • SkötbordJa
  • Hiss och ramperJa
  • RestaurangNej
  • KaféJa
Karta
Allt som händer – Pythagoras Industrimuseum

Redaktionens utvalda favoriter!

Här har vi samlat ett gäng skojiga tips som är aktuella just nu. Ha så roligt!

Till toppen