https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/10/Anna-Polly_Kejsarensnyakläder-scaled-e1665480095825.jpeg

Kejsarens nya kläder – en rolig tankeväckare

Vad är sanning och vem säger sanningen? Ämnet är lika högaktuellt som tidlöst och det passar lika bra för barn som vuxna. Nu har den kära H.C. Andersensagan Kejsarens nya kläder premiär på den lilla teaterscenen Ö2 på Kungsholmen.

Hej Anna Littorin, du är den ena av pjäsens två skådespelare i denna nya uppsättning på Ö2 Scenkonst. Hur kommer det sig att ni sätter upp just Kejsarens nya kläder?

Det var jag och min kollega Polly Kisch som pratade om gamla sagor och då kom Kejsarens nya kläder på tal. Den är ju verkligen högaktuell idag, med sin rannsakning av sanningsbegreppet. Vad är sanningen och vem säger sanningen? I berättelsen om Kejsarens nya kläder är det som bekant ingen av de vuxna som vågar gå emot den despotiske kejsaren och säga som det är: att han inte har några kläder. Alla bara spelar med – ända tills ett litet barn säger rakt ut hur det är – ”Kejsaren är naken!”.

Kejsarens nya kläder är ju en riktig klassiker. Har ni gjort om den på något vis eller kommer man att känna igen sig?

Man kommer absolut att känna igen sig, men vi har också byggt ut innehållet och karaktärerna. Vår pjäs är förlagd till en oviss tid och plats, men vi möter fortfarande en kejsare som är som ett stort, själviskt barn och folket på slottet som inte vågar säga emot honom för då får de sparken. Kejsaren är lite som Prins John i Robin Hood och säger till exempel: ”Jag är bäst på att bestämma, ingen har någonsin varit så bra på att bestämma som jag”.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/10/Polly_Kejsaren-scaled-e1664888951780.jpeg
Polly Kisch som kejsaren. Foto: Bringås Foto.

Polly Kisch spelar kejsaren och du spelar resten av alla rollerna i föreställningen. Är det inte svårt att växla mellan så många olika karaktärer?

Framför allt är det jätteroligt! Det blir som en slags teaterfest när man med små medel och små kostymändringar får bli olika karaktärer. Vår regissör Lars Bringås har jobbat mycket med den här typen av teater och han är väldigt duktig på att leda oss rätt, så det blir som en rolig teaterlek. Jag tror och hoppas att publiken ska ha lika kul som vi skådespelare har på scenen.

Förutom rollkaraktärerna har ni även två berättarröster i pjäsen. Hur funkar det?

Jag och Polly turas om att vara berättare och leda publiken in i historien. Vi lägger upp scenen för publiken, beskriver miljön och förutsättningarna och sen spelar vi scenen. Det kan till exempel vara så att vi säger ”Några dagar gick och nu är vi inne i kejsarens slott” och sen tar karaktärerna vid. Det är en väldigt publiktillvänd föreställning med det här direkta tilltalet.

Vilka åldrar riktar ni er till?

Det är en familjeföreställning från fyra år och uppåt. Men vi tänker att den passar lika bra för vuxna som för barn, eftersom den har så många olika nivåer och bottnar. Det är en tankeväckande berättelse som passar alla. Jag hoppas att det ska komma både familjer, föräldrar och barn men även far- och morföräldrar med sina barnbarn och alla andra konstellationer.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/10/Anna_Renhållningsministern-scaled-e1664889098187.jpeg
Anna Littorin som renhållningsministern. Foto: Bringås Foto.

Vad hoppas du att publiken ska ha med sig efter att ha sett er föreställning?

Jag hoppas att de ska vara glada och att de har fått uppleva teaterns magiska värld, men också att de ska ha fått sig en liten tankeställare om att man ska våga säga ifrån när det behövs och att det är viktigt, hur liten man än är. Och inte minst att de ska ha fått med sig att det är viktigt vad barn säger …

När kommer vuxenversionen av pjäsen?

Vi har faktiskt en tanke om att göra en vuxenversion av föreställningen så småningom, där vi tar det ytterligare ett steg och undersöker ”vem bestämmer vad sanningen är?”. Det är intressanta frågeställningar och tankeväckare i den värld vi lever i idag, i Trump-efterdyningarna och med allt som händer runtomkring i världen. Men än så länge är denna vuxenversion bara på idéstadiet.

Fakta om föreställningen

Kejsarens nya kläder har premiär den 15 oktober på teaterscenen Ö2 på Kungsholmen.

Spelas: 15–16 och 22–23 oktober kl 12 och 14
Pris: 120 kr/person
Ålder: Från 4 år

Medverkande:
Skådespelare: Anna Littorin och Polly Kisch
Regissör och scenograf: Lars Bringås
Manus: fritt efter H.C. Andersen i bearbetning av regissör och ensemble
Dramaturg: Andrea Vogel
Producent: Ulrika Skoog Holmgaard, Scenit Produktion

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/10/Bild-pa-entren-e1709295035462.png
Ö2 Scenkonsts entré.

Ny scen!
Ö2 Scenkonst har flyttat till Kungsholmen och huserar numera på Bergsgatan 11 i Fria teaterns gamla lokaler. I en före detta gammal kyrka ligger denna unika scen med en teatersalong, som liknar en liten pralinbox i art decostil och en mysig bar-/kafédel med ett stort, vackert kyrkofönster. En teater som är väl värd ett besök i sig med andra ord!

Text: Karin Cedronius