Alla åldrar

Utflykt

Julita gård

På Julita gård och trädgårdar utanför Katrineholm finns spännande upplevelser för hela familjen. Utforska leklandskapet, Pettsongården och se hur det var att bo i en herrgård i början av 1900-talet.

Leklandskapet
Laga din favoritmaträtt med kottar i utomhusköket, eller bygg det högsta sandtornet i sandleken. Är du bra på att lassa säckar eller gå balansgång? Då kan det här vara platsen för dig! 

Vårt myllrande leklandskap odlar fantasi, kreativitet och hållbarhet. Här finns rum för låtsaslekar, torparliv och herrgårdsnöjen. Vi har byggt det med material från vår egen skog och mark och invigde det sommaren 2023. Leklandskapet ligger nära Pettsongården och kaféet.

Pettsons gård
Pettson och Findus gård på Julita är uppbyggd tillsammans med författaren Sven Nordqvist, som även tillverkat möbler och lustiga redskap åt Pettson. Här inne får barnen testa på att känna sig som vuxna, eftersom gården är utförd i 2/3 skala.

Utanför gården står Pettsons egen traktor parkerad och vid den lilla dammen ligger hans eka på land. Sven Nordqvists älskade barnbokskaraktär är en symbol för den svenske småbrukaren från första hälften av 1900-talet och har sin givna plats på Julita gård. 

Familjevisningar – alla dagar 11.30 (när gården är öppen)
Följ med på en visning i Stora huset. Här får du får se hur det såg ut i en herrgård i Sörmland i början av 1900-talet. Du får kliva in i löjtnant Arthur Bäckströms hem. Det ser fortfarande ut som i början av 1900-talet när han bodde här med tjänstefolk, gäster och sina många små hundar.

När

Öppet helger 25 maj-9 juni kl. 10–17. (Vardagar endast öppet utomhus.)
Öppet dagligen 15 juni-25 augusti kl. 10–17.

Pris

Entrépriser sommarsäsong:
I entrébiljetten ingår guidade visningar i Stora huset.
Vuxen: 170 kr
Student/pensionär: 150 kr
Barn/ungdom 3-18 år: 50 kr
Barn under 3 år: Fri entré

Bra att veta

Okej med matsäck

Hiss och ramper

Kafé

Restaurang

Skötbord

Hitta hit

Se hemsida för vägbeskrivning

Annonser:

Annonser: