Kul läsning från Barn i stan
Intervjuer
Publicerat 12 Februari 2019 15:41

CellSkapt – Tomtits Experiments nya utställning om kroppen

Hur ser olika bajs ut? Och hur mycket pruttar vi på ett dygn? Är du lika snabb som en katt? Kom till Tom tits Experiments nya utställning och åk på en tur genom blodomloppet. Lär dig allt om kroppen och titta på organ, celler, skelett och muskler. Barn i stan pratade med Evelina Jensen som är projektledare för CellSkapt.

text: Anna Lekberg

Vad handlar utställningen om?

– Utställningen CellSkapt handlar om våra kroppar, dess funktioner och förmågor. Här kan vi genom lek och allvar upptäcka spännande saker om oss själva och våra kroppar.

Hur är den uppbyggd?

– Utställningen är uppdelad i några olika områden. I den ena delen kan vi gå in i detalj och titta in i människans innersta, på bl.a. organen, cellerna, skelettet och musklerna. Vi har en stor skärm där man kan utforska kroppen genom tredimensionella bilder. I en annan del utställningen kan vi testa våra kroppar på olika sätt, tex hur snabbt du kan springa, hur högt du kan skrika och hur snabb reaktionsförmåga du har. Där kan vi jämföra våra resultat med olika djur. Till spaceball (ursprungligen ett träningsredskap till astronauter som man kan kliva in i och bli tyngdlös i reds.anm.) har vi tagit fram en vr-upplevelse, där du genom ett par vr-glasögon åker genom ett blodomlopp! Det finns även ett hörn där vi kan titta på hur olika bajs ser ut, och se hur mycket vi pruttar per dygn!

Varför ska man se CellSkapt?

– Om du har en kropp, så kommer du hitta något du tycker om, förvånas av, eller utmanas av i denna utställning. Den är till för alla, och öppen för er att utforska. Alla har vi något att lära av oss själva och varandra, och det hoppas vi att ni inspireras till att göra i CellSkapt.

Läs mer om Cellskapt här!

 


Till toppen