https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/10/Husdjursforestallningen_Original_press-e1665662076763.jpg

En pälsklädd och fjäderprydd föreställning som rymmer många känslor

Var beredd på päls, fjädrar och mycket gos och skratt, men också en del sorg och lite, lite rädsla. Marionetteaterns nya uppsättning Husdjursföreställningen på Kulturhuset Stadsteatern väcker hela känslospannet till liv.

Hej Helena Nilsson, konstnärlig ledare och regissör på Marionetteatern! Berätta om Husdjursföreställningen!

Det är en familjeföreställning med två skådespelare – Ida Steén Magnus Erenius – och en massa husdjur i form av dockor. Föreställningen tar upp det eviga ämnet om kärleken till och längtan efter ett eget husdjur. Hur man som liten kan tjata livet ur sina föräldrar för att få det där efterlängtade husdjuret, men också vad som händer när man kanske tröttnar på det eller inser att det inte bara var kul att ha ett husdjur.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/10/husdjursforestallningen_DSC9326_press_beskuren-e1709289729743.jpg
Foto: Markus Gårder

I föreställningen möter vi flera olika husdjur i olika scener. Vilka djur får vi träffa?

Det är allt från gosiga hundar, busiga katter och bångstyriga kaniner till en papegoja som längtar hem till värmen, men också undulater, en hamster och en liten mus. De lystrar till namn som Molly, Maggan, Rundis, Pricken, Bobbo, Sockan, Stolle och Chester. De är stora och små, mjuka och hårda, söta, roliga, arga och busiga. Vissa är hett önskade, andra är oönskade, några är levande och andra döda. Alla djuren är skapade i teaterns verkstad av vår dockmakare Sara Boman. Men tro inte att du får möta några gosedjur, nej detta är dockor med väldigt konstnärliga uttryck och egna karaktärsdrag.

Varför gör ni en föreställning om husdjur?

Det är något evigt med husdjur. Nästan alla har en historia att berätta om ett husdjur, antingen ett eget eller någon annans och de här historierna rymmer nästan hela livet. Många av dem handlar om drömmen att få ett eget husdjur att älska och bli bästis med, men även frustrationen när man inte får det för de vuxna och hur man ska bearbeta de känslorna.

Det är något evigt med husdjur. Nästan alla har en historia att berätta om ett husdjur, antingen ett eget eller någon annans och de här historierna rymmer nästan hela livet.

Ni har använt er av verkliga historier som inspiration. Hur då?

När vi väl hade bestämt oss för att göra en föreställning på detta tema, gav vi i uppdrag till en person som brukar göra intervjuer för sceniska produktioner att intervjua personer i olika åldrar om deras relation till husdjur. De här berättelserna ligger till grund för innehållet i föreställningen.

Visst är det en hel del musik också?

Ja, absolut. Vår kompositör och musiker Mikael Svanevik spelar musik under hela föreställningen och det är en hel del sång. Det finns till exempel en låt (som kanske blir en mardröm för föräldrarna) där skådespelarna och dockorna uppmanar publiken att ALDRIG sluta tjata om ett eget husdjur … ”Vi ger oss aldrig!” heter den. Så alla vuxna kommer på egen risk …

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/10/husdjursforestallningen_DSC8902_press-e1664873625234.jpg
Foto: Markus Gårder

Är det mest en rolig föreställning eller kan det också vara lite sorgligt eller läskigt?

Man behöver inte vara orolig för att det är någon skräckupplevelse, men visst rymmer det hela känslospannet. Det är roligt, poetiskt, spännande, nervkittlande, ibland lite sorgligt och med mycket gos och kärlek. Som vuxen hoppas jag att man kanske fäller en liten tår av rörelse, men för barnen är det inte alls läskigt. Dessutom är våra duktiga skådespelare Magnus och Ida en trygg länk mellan barnen och dockorna.

Har du någon egen favorit bland husdjuren i föreställningen?

Det var en svår fråga! De är så härliga allihop … Nej, jag vill faktiskt inte favorisera någon för alla har sina kvaliteter.

Apropå dockorna – vad händer med dem när föreställningen är slutspelad?

Marionetteaterns föreställningar kommer ofta igen med jämna mellanrum, så dockorna återanvänds ofta. Men när de väl går i pension kan de hamna på Scenkonstmuseet eller visas upp i vårt fina vitrinskåp i foajén på Kulturhuset. Några av dem används i vår pedagogiska verksamhet också. Men det är sällan eller aldrig någon docka används i en helt annan föreställning. Det skulle nästan kännas konstigt eftersom rollgestaltningen börjar redan i dockverkstaden och de är skapade för sin specifika karaktär.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/10/husdjursforestallningen_DSC9407_press-e1664878719153.jpg
Foto: Markus Gårder

Vad vill du att publiken ska få med sig när de sett Husdjursföreställningen?

Jag hoppas att de ska ha fått uppleva en mängd olika situationer och känna igen sig, oavsett om du har ett husdjur, har drömt om ett eller kanske aldrig någonsin har velat ha ett husdjur. Och att de kanske ska se på sina husdjur på ett lite nytt sätt …

Vilka åldrar vänder sig Husdjursföreställningen till?

Den passar från fyra år och uppåt. Jag tycker även att äldre barn och vuxna kan ha stor glädje av den, för den har verkligen något för alla.

Fakta om Husdjursföreställningen

Premiär: 8 oktober
Plats: Kulturhuset Sergels torg, Marionetteatern
Tid: 40 minuter
Ålder: från 4 år
Pris: 60-120 kr

Text: Karin Cedronius