Kul läsning från Barn i stan
Guider
Publicerat 27 Maj 2021 16:36
Museer med härlig utelek. Barn i stan

Museer med härlig utelek

Bara för att sommarvärmen pockar på dörren betyder inte det att museerna i stan ska fallas i glömska. Tvärtom har flera av våra museer en minst lika fin och lekfull utemiljö som är väl värda ett besök. Spana redaktionens sju favoriter här!

text: Redaktionen foto: Tom Tits ExperimentVIKINGAGÅRDEN GUNNES GÅRD

På den rekonstruerade vikingabondgården i Upplands Väsby kan ni hälsa på djuren som betar på gravkullarna, kika in i vikingahusen men också hjälpa till med gårdens olika sysslor. Under hela säsongen visar gårdens pedagoger olika typer av hantverk som att tova och väva i ull, växtfärgning men också smide. Gården måste också rustas både efter och före vintern och här behövs många händer till hjälp. Varje lördag är det gratis visningar och ute på gårdsplanen är elden tänd för korvgrillning.
Läs mer härJUNIBACKEN


I Junibackens egen trädgård kan ni svalka av er efter intensivt lekande i utställningarna. Mjölka kossorna, balansera på en svamp, åk en tur i rutschkanan och spana in jättebananerna. Här kan ni också testa om ni får i gång flygplanet Humlan, njuta av någon av Junibackens roliga föreställningar eller bara ta en paus och uppleva en av Stockholms vackraste utsikter.
Läs mer här


Foto: Junibacken


NATURHISTORISKA RIKSMUSEET


I den populära utställningen Odla staden kan ni genom lek och upptäckande utforska naturen på museets innergård. Titta bland annat på när honungsbina arbetar i bikupan (kupan finns på plats från slutet av juni), spana in Insektshotell som hjälper till att lösa bostadsbristen för insekter i staden, lär er att dansa som ett honungsbi på bi-dansbanan eller klappa på Sarri och Parre i museets dino-trädgård! Psst! Restaurangen ligger precis i anslutning till trädgården och där finns både fika- och lunchmöjligheter.
Läs mer härTEKNISKA MUSEET


I trädgården framför Tekniska museet finns en rolig och lärorik lekpark som inspirerar till upptäckter i matematikens värld. Här finns något för alla, oavsett ålder, förkunskap och funktionsförutsättning. Spana in rutschkanan i form av en nautilussnäcka, ett triangelklätternät, bråkstaplar, ett staket inspirerat av den von Kockska fraktalen, en hopphage med en alldeles speciell talserie och en sköldpadda med en magisk kvadrat nedlagd i skalet. Matematik finns överallt och det upptäcker man verkligen i Matematikträdgården.
Läs mer här


Foto: Tekniska museet


TOM TITS EXPERIMENT


Ute i Tom Tits experimentpark kan ni slå ihjäl en hel dag om ni vill. Här finns här nästan oändligt mycket roliga experiment och utmaningar. Hitta rätt i labyrinter, spana in en hel orkester med musikexperiment, försök att hålla dig upprätt i en orkanvind OCH GLÖM INTE EXTRAKLÄDER för det finns mängder med vattenexperiment också.
Läs mer härTOREKÄLLBERGET


När ni ändå är i Södertälje kan ni även ta en sväng upp till Torekällberget. Här besöker ni den sörmländska historien genom att titta runt bland hus och gårdar som berättar om hur livet levdes på 1800-talet. I stadskvarteren finns kafé, krukmakeri, handelsbod och butik. I Lilltorpet kan barnen leka och pyssla och vid bondgården kan ni träffa kaniner, getter, får, hästar och kossor.
Läs mer här


Foto: Skansen


SKANSEN


Och såklart Skansen! Här finns ett myller av härligheter för hela familjen. Gå bort till de nordiska djuren och spana in älgarna, björnarna, vargarna och kanske även järven (om den vågar kika fram). Varje dag är det sälmatning och så finns här också ponnyridning, tivoli, Lill-Skansen, flera lekparker och mycket mycket mer. Glöm inte att vila ibland och till er föräldrar – man kan köpa glass OCH KAFFE i Skansenbutiken på Bollnästorget.
Läs mer här
 

Obs!

Även om vi börjar se ljuset i tunneln på denna oändligt långa pandemi så är det fortfarande mycket restriktioner som vi måste förhålla oss till. Ta därför en kik på respektive museums hemsida för att se vilka regler som gäller just där. Vi reserverar oss också för att vissa aktiviteter kanske inte kommer att finnas tillgängliga denna sommar.

Du kanske också är intresserad av

Dagsutflykter på böljan den blå 

Alla stans museum och konsthallar hittar du här
Alla Barn i stans guider hittar du här


Till toppen