Kul läsning från Barn i stan
Guider
Publicerat 25 Maj 2021 12:38
Dagsutflykter på böljan den blå. Barn i stan

Dagsutflykter på böljan den blå

Åk till Tjorvens Saltkråkan, guppa rakt in i vikingatiden eller färdas med glans till någon av Mälardalens alla slott! Stockholm är omgiven av vatten och vad är väl en bättre sommarutflykt än den som går längs vattenvägarna? Barn i stan-redaktionen har samlat ihop några riktigt härliga utflyktspärlor som vi hoppas ska falla alla i smaken. 

text: Redaktionen

Ut på tur i Stockholms skärgård

NORRÖRA – TJORVENS SALTKRÅKAN MED BÅT

Saltkråkans Tjorven, Farbror Melker och Skrållan finns i alla svenskars hjärta. Men det är inte många som vet var TV-serien spelades in och att Snickargården, 55 år senare, fortfarande står kvar precis som då. Ön heter Norröra och ligger utanför Furusund, där Astrid Lindgren bodde sommartid och skrev manuset till TV-serien om barnen på Saltkråkan. Följ med ångfartyget Blidösund dit i sommar!
Läs mer härBÅTTUR TILL VAXHOLMS KASTELL

Åk med vackra S/S Stockholm eller M/S Östanå I från centrala Stockholm direkt till Vaxholms Kastell. Njut av en trevlig båttur genom Stockholms inner- och mellanskärgård och tillbringa en dag på Kastellet. Här finns färgstark konst, militärhistoria och god mat. Varje dag erbjuder Vaxholms Fästnings Museum drop in-aktiviteter för barn där ni tar er runt museet och svarar på kluriga frågor.
Läs mer härGRINDA MED BÅT

Grinda ligger endast en timme från Stockholms storstadspuls och är den perfekta ön för de som vill komma bort en liten stund. Hit åker du för att njuta av bad, både från klippor och barnvänliga sandstränder. I ladan kan man hälsa på öns fyrbenta vänner som även betar runt om på ön. Här finns också flera härliga promenadstigar, kajakuthyrning, flera restauranger och även övernattningsmöjligheter om du vill stanna kvar. 
Läs mer här

Ta en tripp på Mälaren

BÅTUTFLYKT TILL SKOKLOSTER SLOTT

Följ med på en minnesvärd båtresa genom Mälaren och upplev Skokloster Slott. Detta fantastiska slott vid Mälaren är det största privatpalats som byggts i Sverige och en enastående byggnad med aktiviteter som passar hela familjen. Det finns visningar för både stora som små, en audioguide, slottssafari och en fantastiskt fin slottsateljé för lek och skapande (som under sommaren 2021 flyttar ut i trädgården).
Läs mer härDROTTNINGHOLM MED BÅT

Ta en båttur med vackra sekelskiftesbåtar till Mälarens pärla Drottningholm och se det kungliga slottet. Förutom slottet kan du också besöka Kina Slott, Götiska tornet, slottsteatern eller den vackra slottsparken där ni kan gå på en tipspromenad och även spana in den stora labyrinten. På den historiska slottsteatern kan ni gå spännande visningar som kräver att ni spetsar alla era sinnen. 
Läs mer härBÅTUTFLYKT TILL VIKINGATIDEN

På Björkö mitt i Mälaren grundades på 750-talet vad som brukar kallas Sveriges första stad, Birka. Här byttes varor från när och fjärran och än i dag syns spåren efter de människor som föddes, levde och dog här. Idag utgör Birka ett av Unescos Världsarv. Gör en utflykt via Mälaren ut till Birka. I priset ingår båtresa tur och retur, entré till museet och guidad visning av fornlämningsområdet.
Läs mer här

Hitta ännu fler båtutflykter här

Du kanske också är intresserad av

Museer med lekfull utemiljö

Hitta alla Barn i stans guider här


Till toppen