Kul läsning från Barn i stan
Intervjuer
Publicerat 27 Maj 2019 15:38

Åk till Tjorvens Saltkråkan

Följ med den 110-åriga ångbåten Blidösund till Norrörra, där 56-åringen, tv-serien Saltkråkan, blev till. Ön ligger utanför Furusund där Astrid Lindgren bodde sommartid och skrev manuset till tv-serien om barnen på Saltkråkan. Vi ställde några frågor till Philip Ronne som jobbar på Blidösundsbolaget.

text: Anna Lekberg foto: Philip Ronne

Hej Philip! Berätta om båtutflykten där man kan åka till Tjorvens Saltkråkan!

– Det här är inte en resa till något slags Astrid Lindgrens värld eller Disneyland, detta är en resa till en av skärgårdens mest genuina öar,  Norröra, där huvuddelen av inspelningen av Saltkråkan skedde i mitten av sextiotalet. Tanken är att man får se platserna, får höra episoder om inspelningarna och får sig en hel del skärgårdskunskap med sig.

Vad händer på båten?

– Ombord Blidösund guidar Saltkråkanexperten Michael Blüm på resan ut till Norröra. Med ombord är också en musiker som spelar skärgårdsmusik. Innan avgång från Norröra och under resan tillbaka mot Furusund så bjuder, Michael och vår musiker, in till allsång av de kända melodierna från Astrid Lindgren-filmerna och självfallet även från Saltkråkanserien. På hemvägen serveras en prisvärd skärgårdslunch i ångfartygets eleganta förstaklassmatsal. Kafeterian är öppen under hela resan.

Vad händer på ön?

– Vår guide Michael Blüm tar runt besökarna på en cirka 40 minuter lång promenad som avslutas vid Snickargården, farbor Melkers hus i inspelningen. Där finns det ett litet museum med saker som användes under inspelningen och andra roliga saker från den tiden. Sedan kan man äta matsäck i byhamnen eller gå bort till den barnvänliga badviken och doppa sig.

Vad gör man om det regnar?

– Ungefär samma saker, det går också bra att sitta kvar ombord, Blidösund ligger kvar vid Norröra ångbåtsbrygga under hela uppehållet.

Hur ofta går turerna?

– Alla söndagar från den 4 juli–15 augusti, kl. 8.30 från Stockholm, Strömkajen vid Grand Hotel med M/S Sjöbris och sedan byte på Blidö till Blidösund för vidare resa till Norröra. Eller kl. 10.05 från ångbåtsbryggan i Furusund. Dit tar man sig på egen hand, med buss eller bil. Åter till Furusund kl. 15 och till Stockholm kl. 19.45.

Varför ska man göra den här utflykten?

– En härlig dag i skärgården som är en upplevelse även för den som inte har en relation till Saltkråkan. Tidsresan med ångfartyget Blidösund, de stora öppna fjärdarna och trånga sunden, allsången på akterdäck och möjligheten att både äta och dricka gott ombord.

Läs mer om Norröra-resan här!


Till toppen